Skocz do zawartości

Klucz do sterowania diodami IR

Bobby

Pomocna odpowiedź

Witam, jestem w trakcie budowy dalmierza (hmm, bardziej analogowego czujnika odległości 😋 ) opartego o 3 diody IR sterowane impulsowo dużym prądem działających w parze z fototranzystorem. W związku z tym mam pytanie - znacie jakiś możliwie mały układ scalony, który byłby w stanie wydusić z siebie w impulsie z 1,5-2A (wypełnienie: 10%, czas trwania impulsu: 100uS). Coś jak ULN2003, ale z większym prądem (ten ma 600mA peak). Zależałoby mi na 7 kluczach w jednej obudowie (tyle mam tych zestawów), ale coś z mniejszą ilością też może być. Zastanawiałem się już też nad TC4427, tylko fajnie by było gdyby był coś takiego z większą ilością wyjść. Później będę miał jeszcze pytania w kwestii toru analogowego - może powstanie tu swego rodzaju podsumowanie "Teoretyzowania...#1" 🙂

O właśnie, jeszcze jedna rzecz, która akurat przemawia za ULNem - ma wbudowane rezystory, przy samych mosfetach musiałbym je dodawać, a tego chciałbym uniknąć - będę mógł bardziej upakować płytkę z samymi scalakami, naprawa byłaby prosztsza (nie trzeba uważać na dwunóżkowe elementy przy wylutowywaniu) i mniej lutowania.

Rajciu, Bobby, czy Ty chcesz wykrywać budynki po drugiej stronie ulicy? Dlaczego aż tyle prądu potrzebujesz? Ja napędzam moją 3mm diodkę IR prostokątem 10kHz ok. 200mA i układ spokojnie widzi sufit ponad 3 metrowego pokoju dając ze 200mV napięcia wyjściowego. Ściana w odległości 1m to już 2V a moja szara koszulka z 40cm to już 4V i nasycenie stopnia wyjściowego. Niezależnie od żarówek, Słońca itp. Tak działa prosty detektor synchroniczny 🙂 Nie mam czasu tego opisać ale przemyśl ten swój nadajnik raz jeszcze. Ja spróbuję wrzucić coś na Forum jutro, gdy będę czekał w domu na fachowca...

Poza tym robiąc już coś bardziej wypasionego, może warto zrobić też modulację amplitudy wysyłanego sygnału? Wtedy zakres dynamiki znacznie rośnie bo masz nie tylko 10-bitowy przetwornik A/C w odbiorniku ale i np. 10-bitową regulację prądu nadawania. Kalibrując dla jakiegoś rodzaju powierzchni możesz wtedy bardzo dokładnie mierzyć w dużym zakresie odległości. A taki nadajnik to nic innego jak zwykły, tranzystorowy wtórnik emiterowy popędzany przez impulsy PWM przechodzące przez zwykły przetwornik C/A z wejściem Vref. Jeśli do Vref podłączysz PWM, to na wyjściu Vout dostaniesz impulsy o wysokości zależnej od tego, co do przetwornika wpiszesz. Dzisiaj taki 1-kanałowy DAC kosztuje grosze:

http://www.tme.eu/pl/details/mcp4901-e_ms/przetworniki-da-uklady-scalone/microchip-technology/#

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.