Skocz do zawartości

Czujniki parkowania - pomiar odległości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry!

Mam następujący problem. Jestem w posiadaniu 8 czujników ultradźwiękowych będących czujnikami parkowania (nadajnik i odbiornik w jednej zamkniętej obudowie). Chciałbym stworzyć układ, który wykorzystując te czujniki mierzyłby odległość od przeszkód i przesyłał je, najlepiej do komputera po USB, ale podłączenie tego do mikrokontrolera właściwie w dużym stopniu załatwiło by sprawę. Przeszukałem forum w poszukiwaniu jakichś materiałów na ten temat, jednak wszystkie tego typu układy wykorzystują oddzielny nadajnik i odbiornik, natomiast ja chciałbym wykorzystać posiadane już przeze mnie czujniki. Nie dysponuję niestety zbyt dużą ilością informacji o samych czujnikach, gdyż producent systemu parkowania jest w nie bardzo oszczędny, wiem, że pracują przy częstotliwości 40kHz i mają dwupinowy konektor. Czy taki układ jest wykonalny niewielkim nakładem finansowym? Nie jestem specjalistą w dziedzinie elektroniki, dlatego wszelka pomoc, schematy, instrukcje lub porady są dla mnie niezwykle cenne. Z góry dziękuję za wszelką pomoc i serdecznie pozdrawiam 😉

Przetworniki będące jednocześnie nadajnikiem i odbiornikiem wymagają troszkę innego układu i przy większych mocach/zasięgach mogę być kłopotliwe. Trzeba wtedy specjalnie chronić czułe układy odbiorcze przed bardzo silnym sygnałem z nadajnika, ale to się daje robić. Żeby znaleźć jakiś schemat lub projekt, odpytaj wyszukiwarjkę np. o "single tranducer ultrasonic rangefinder" lub coś w tym rodzaju. Ja znalazłem w ciągu 5 sekund coś takiego:

http://www.hexamite.com/he240tr.htm

Ta firma pokazuje przykładowy sposób podłączenia swoich przetworników do różnych procesorów. Chyba nie ma tu gotowego programu ale na Forum jest wielu zdolnych ludzi i na pewno coś takiego już kiedyś zrobili. Mając schemat toru analogowego, dalsza obsługa programowa takiego dalmierza nie różni się już od układu "normalnego", dwuprzetwornikowego. A na to jest mnóstwo gotowych kodów, choćby do Arduino czy pewnie i tu, na Forbocie do innego AVRa. Z resztą zrobienie tego od zera może być fajną wprawką bo temat nie jest specjalnie skomplikowany a gdy zadziała i wykryje ścianę, to radocha niesamowita.

Bawiłem się kiedyś czujnikami ultradzwiękowymi.

Użycie takich 2in1 od samochodu to był znacznie większy problem niż 2 osobnych. Tak czy inaczej trzeba zrobić skomplikowany wzmacniacz do odbiornika.

W dobie gotowych modułów za 5-10 zł mających w sobie wszystko robienie samodzielnie tego mija się chyba z celem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...