Skocz do zawartości

Proszę o sprawdzenie schematu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

proszę o sprawdzenie schematu pod względem podłączenia do uC i wszelakich połączeń między elementami.

Jest to mój pierwszy robot. Za silniki będą robić przerobione serwa.

Pozdrawiam

Płytka z logiką będzie razem połączona z czujnikami? Czy czujniki będą na osobnej płytce? Jeżeli tak to dodaj 8-mio pinowy goldpin i podłącz do niego 6 wyjść czujników i zasilanie z masą. To samo na płytce z logiką. Wolny pin wykorzystałbym na jakiegoś switch'a.

Płytkę będę wytrawiał sam - jednostronnie. Potem utnę tylko panel z czujnikami i odwrócę o 180 st. Połączę jumpery z płytki głównej do tej z czujnikami.

aixI, to nie jest prawidłowe podłączenie. Takie podłączenie będzie robiło zwarcie switchem na pojemności 100nf. Niby to niewiele, ale w momencie zwierania styków przez ułamek sekundy będzie płynął prąd wystarczający aby skrócić żywotność switcha. Powinien być wstawiony rezystor ( 100 om wystarczy) w szeregu ze switchem tak jak w moim schemacie Stridera2:

Z tym, że ja nie wstawiałem rezystorów podciągających do plusa bo włączałem podciąganie w mikrokontrolerze.

A bez podciągania w uC, będzie tak:

czy zakombinowałem?

A jak reszta schematu? Da radę już coś z tego zdziałać? Mogę się zabrać za PCB?

jotto, rezystor podciągający powinien być do pina mikrokontrolera bezpośrednio, czyli przed rezystorem ograniczającym prąd. Teraz podciąganie ma w szeregu rezystor.

@Sabre,

?

@aixI,
to jest LF z kursu Nawyka. Dodałem do niego tylko TSOP'a, USART i 3 diody więcej. Przecież nie muszę ich na początku używać. A z czasem się przyda wyłączanie na pilota czy drobne zmiany wprowadzane przez USART.

Zamienione, dzięki. 🙂

A czy nic się nie powinno wydarzyć nieprzyjemnego, gdy zmienię rezystancję z 240R na 220R na anodach CNY70? Pytam się, bo w botlandzie jest paczka i w niej są 220R, a 240R nie ma.

Na deser wrzucam do sprawdzenia PCB czujników:

Udało się bez zworki! 🙂

Mógłby ktoś rzucić okiem:

• 2 tygodnie później...

Myślę, że powinieneś zwiększyć rozmiar otworów w przelotkach.

Zauważ, że otwory pod rezystory wierci się, już bardzo cienkim jak na warunki domowe, wiertłem 0,6mm, a otwory w przelotkach zrobiłeś jeszcze mniejsze...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...