Skocz do zawartości

Od jakiego artykułu zacząć [zupełnie zielony]

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,
Mam zamiar zbudować swojego pierwszego robota (światłoluba z tego poradnika). Rzecz w tym, że nie chce zrobić kropka w kropkę, ale zrozumieć to co robię. Fakt w zakładce Artykuły jest sporo materiału, dokładnie

Aktualnie przeglądasz artykuły w kategorii: Dla początkujących, znalezionych artykułów: 31.

Torchę tego jest 😉. Pytanie moje jest następujące (jako zupełnie zielony) Od którego artykułu zacząć 😃?

Zabieram się do czytania 😃

I jeszcze jakiś poradnik to tych schematów, czy jak to się tam nazywa.

Obecnie w takim poniższym modelu

widzę tylko to:

Komentarz dodany przez: Sabre

GND oznacza masę (ground)

Zaraz sobie wygoogluje

JP1 i 2 to po prostu gold piny.

No wiem, że goldpiny, ale co się do nich podłącza 😃?

Mój Boże 😃 Poczytaj trochę 😋 One służą do podłączenia PWM'a do jednego z portów (OCR1A/B) w uC. A wyjścia do dowolnego pinu uC. Ale to nie wszystko - żeby cokolwiek zadziałało trzeba zaprogramować uC 😃

• 1 miesiąc później...

Witam.Piszesz mój Boże, poczytaj trochę. Komuś kto ma większą lub mniejszą wiedzę łatwo tak mówić lecz prawda jest taka że jak ktoś tak jak pisze dopiero zaczyna to nie wie nawet czego ma szukać. dlatego prosi o pomoc. Nie sądzę że oczekuje odpowiedzi w stylu poczytaj lub poszukaj.Oczywiście że ma to sens bo wyrabia pewne nawyki znaczy uczy korzystania z dobrodziejstw internetu,ale wpierw trzeba go nauczyć czego ma szukać

Goldpiny są jak wtyczka lub gniazdko możesz pod nie podłączyć co ci się podoba "silnik, diodę, baterie" tylko potem musisz odpowiednio uc zaprogramować.

Pisze Z telefonu.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...