Skocz do zawartości

GPS-FGPMMOPA6H - niedokładne współrzędne

stopa

Pomocna odpowiedź

Witam,
w projekcie inżynierskim używam wyżej wymienionego GPSa i dostaje niedokładne współrzędne. Przeliczyłem sobie to na odległość i przesunięcie jest ogromne, bo to prawie 22 km od miejsca które powinien wskazywać.

Ramka danych:

$GPGGA,151506.000,5017.3939,N,01839.7217,E,1,5,1.67,230.4,M,42.2,M,,*5D

Inna sprawa, że zimny start odbywa się u niego aż 20-30 minut. Dopiero po tym czasie łapie zasięg... na początku myślałem, że w ogóle nie działa.

GPS testuję w domu, nie używam zewnętrznej anteny.

Co może być powodem?

Może problem leży w złym przeliczeniu po Twojej stronie? Te dane są podane w standardzie NMEA i nie można ich wklepać bezpośrednio np o googlemaps.

Ile satelitów Ci łapie?

Wesołych Świąt 🙂

Długi zimny start może być skutkiem tego że Twój strop jest z żelbetu lub masz solidne ściany i stropy;) u mnie w domu nie złapie dalej niż 1m od okna.

Niedokładność może być spowodowana tym że źle liczysz współrzędne. Czasami są to po kolei: stopnie, godziny, minuty itd a czasami inaczej np stopnie, części dziesiętne stopni, części setne stopni itp albo i nawet stopnie, godziny, części dziesiętne godziny itd.

Upewnij się że to nie w tym jest błąd.

Panowie, dzięki 😉

Nie pomyślałem o tym, w datasheecie jest: ddmm.mmmm, więc musiałem zmienić części dziesiętne minut na sekundy i wówczas zaczęło wyglądać to lepiej. Wskazuje ulicę obok, ale po przecinku jest więcej wartości, więc jest spoko 🙂 .

Zmyliło mnie to, że porównywałem wartości wysyłane z GPSu mojego telefonu, a one były podawane w innym formacie.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Włącz sobie DGPS (GPS różnicowy czy jakoś to się nazywa). W pracy inżynierskiej również używałem GPS. W pomieszczeniach nawet nie miałem co marzyć, żeby zadziałał. Testuj sprzęt na otwartej przestrzeni. Ważny jest parametr DOP, im bliżej 1 tym lepiej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...