Skocz do zawartości

Układ do Waldka :)

Pomocna odpowiedź

Wersja układu raczej nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli schemat jest poprawny to chyba powinieneś wiedzieć, że sam coś źle zrobiłeś. Posprawdzaj czy wszystkie połączenia zgadzają się ze schematem.

Sądzę że wina może by w silnikach. Jeżeli wyciągałeś je z plastikowych zabawek i nie dałeś przekładni to pobierają one strasznie duże prądy i z tego może wynika te grzanie. Miałem taki przypadek w moim robocie.

Silniki są bez przekładni, zastosowałem takie jak w temacie "od żółtodzioba do pierwszego robota.." i kółka się kręcą poprzez zwykłą gumkę🙂 Układ jest dobry, bo dwa razy lutowałem.

A może dlatego, że dałem złe baterie, może silniki potrzebują więcej mocy ??

A o co chodzi z diodami zabezpieczającymi??

[ Dodano: 07 Lip 09 09:24 ]

Opuśćmy na chwilę przegrzewanie się układu, tylko proszę abyście mi mogli pomóc w tym, że silniki się wolno kręcą, gdy postawię robota na podłogę ledwo co jedzie

Za niskie masz napięcie zasilania, 3 baterie AA dają zbyt niskie napięcie, mostek wymaga minimum 4,5V czyli w zasadzie tyle co 3 nowe baterie.

A o co chodzi z diodami zabezpieczającymi??

Jeżeli byś miał wersje l293 bez końcówki d lub dne to musiałbyś zastosować diody zabezpieczające.

Sabre, kupiłem specjalnie nowe alkaiczne baterie 3 AA, tylko są to te mniejsze niz przeciętne paluszki. A czy układ L293DE jest do 7V, bo jak nie to mógłbym wstawić baterię 9V

Silniki są bez przekładni, zastosowałem takie jak w temacie "od żółtodzioba do pierwszego robota.." i kółka się kręcą poprzez zwykłą gumkę

To w końcu masz przekładnię czy jej nie masz? (przekładnia pasowa, to też przekładnia) Jeśli po podniesieniu robota silniki kręcą się szybko, to wina leży najprawdopodobniej w przekładni. Jako zasilanie radzę użyć 4xAAA alkaliczne, te "pełnowymiarowe" (u mnie radziły sobie nawet z obciążeniem ok 2A). Spróbuj zwiększyć przełożenie przekładni, albo zastosuj tanie miniserwa modelarskie, odpowiednio przerobione.

Jeśli upierasz się przy tym co masz, to daj chociaż specyfikację Twoich silników (napięcie, prąd, ew. moment obrotowy)

• Lubię! 1

Są to takie silniczki:

Zastosowałem przekładanie pasową, nie wiedziałem że tak to się nazywa 😕

Spróbuję dać jako zasilanie 4xAAA alkaliczne, jak to nie pomoże to zrobię coś z przekładnia, dzieki za pomoc

[ Dodano: 08 Lip 09 12:35 ]

Zapraszam was do oglądnięcia zdjęć mojego światłoluba, który znajduje się w tym temacie:

https://www.forbot.pl/forum/topics7/kolejny-swiatlolub-vt2080.htm

[ Dodano: 08 Lip 09 03:06 ]

Dałem 4 baterie AA, silniki kręca sie szybciej, jednak gdy dam robota na podłogę, to kółka ledwo co się kręcą, chyba trzeba wymyślec coś z tą przekładnią

Jeśli po jej wykonaniu masz takie objawy jak zwalnianie silników po postawieniu na podłodze tzn, że masz za małe przełożenie.

Nie, jak zastosowałem tą przekładnię to silniki ładnie pracują.

Nad zrobieniem przekładni wzorowałem sie przekładnią jaka jest w magnetofonie, i wyszła mi taka sama jak na tej stronie która podałeś.

Zdjęcia będą za niedługo 🙂

[ Dodano: 13 Lip 09 10:22 ]

Zdjęcia przekładni i robota są na tej stronie:

https://www.forbot.pl/forum/topics7/kolejny-swiatlolub-vt2080.htm#15973

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...