Skocz do zawartości

Układ do Waldka :)

Pomocna odpowiedź

• 1 miesiąc później...

Cześć, nie chcę zakładać nowego postu ale chciałem się zapytać o " waldka światłoluba" zrobiłem całą płytkę ale zamiast serw dałem diody. Problem w tym że gdy podłanczam baterię i zasłaniam jeden z fotorezystorów, to obie diody świecą tak samo. Próbowałem zobaczyć czy to samo będzie z serwami i okazało się że dzieję się tak jak przedtem. Już nie wiem co mam zrobić. 😕

Witam

Mam pytanie związane z robotem "światłobulem" przejrzałem zamknięty temat o światłolubie, (w którym to każdy w swoim poście pytał o to samo, bo nikomu się nie chciało zacząć czytać topicu od nowa 😃 ) lecz nie znalazłem potrzebnej mi odpowiedzi, dlatego pytam. Zrobiłem światlobuba na podstawie poniższego (jako iż miałem układ (L293DNE)

https://www.forbot.pl/forum/upload_img/obrazki/IMG_49cfe9c86354f6267.jpg

Robot działa, lecz mam problem z zbyt dużą czułością fototranzystorów, silniki kręcą się nawet przy słabym oświetelniu, nie ma możliwości żeby włączył się jeden silnik, w ciemności, gdy zaświecę latarką na jeden fotorezystor to i tak drugi silnik tez zacznie działać. Czy to normalne? Jak temu zaradzić.

Chciałbym uzyskać taki efekt:

Elementy które użyłem to:

Podstawia DIL16,
Układ L293DNE,
2xfototranzysotr (3mm) ciemnoniebieska obudowa,
4 x akumulatorki AA

Silniczek lewy 6V

Silniczek prawy 6V

2 x rezystor 470 Om (6 paskowy - czerwony. brązowy, czarny, czarny, fioletowy, żółty)

Pozdrawiam (Ps: początkujący).

Ps2: w jaki sposób mogę ograniczyć obroty silnika, bez użycia przekładni, w miarę prosty sposób jak na początkującego?

Dzięki, zabieram się do konstrukcji. To znaczy, że projekt tamtego światłoluba jest nie do końca poprawny? Czy wiesz może jeszcze jak ograniczyć obroty silnika? bo nie stać mnie na serw 🙂 pozdro

jak ograniczyć obroty silnika? bo nie stać mnie na serw

Tu niestety chodzi nie tyle o samo ograniczenie obrotów (bo można to uzyskać zasilając silnik po prostu niższym napięciem), lecz o zbudowanie w miarę prostego motoreduktora - urządzenia, które krótko mówiąc "zamieni" część prędkości obrotowej na wyższy moment. Żeby coś takiego zrobić, musisz zbudować przekładnię - najprostsza chyba jest opisana w tym temacie. Mimo wszystko polecam na początek serwomechanizmy - na allegro można czasem upolować coś używanego za grosze, nowe to dla takich zastosowań kwestia ok 17 zł za sztukę + wysyłka. Warto także popróbować z zębatkami z klocków lego technics, wystarczy pokombinować z osadzeniem jednej z zębatek na wale silnika.

dużą czułością fototranzystorów, silniki kręcą się nawet przy słabym oświetelniu, nie ma możliwości żeby włączył się jeden silnik, w ciemności, gdy zaświecę latarką na jeden fotorezystor to

To w końcu fotorezystor czy fototranzystor?

Troche dziwne zachowanie mi działa ten schemat sprawdzałem nawet na różnych fototranzystorach i może wystarczy zmienić rezystor na większy?

Oczywiście fotorezystor, mała pomyłka. Zbudowałem układ podany przez trekera, jednak nie działa :/, gdyście mogli spojrzeć i zobaczyć co jest nie tak na układzie, bo już nie mam pomysłu gdzie mogłem popełnić błąd:

waldek.th.jpg

Pozdrawiam.

Tak, po boku są fototranzystory, ale to 2 układ, pierwszy działał też na fototranzystorach, ale tak jak mówiłem za bardzo reagował na światło, więc spróbowałem zbudować 2 układ - na zdjęciu, jednak nie działa :/ i nie wiem jaka może być tego przyczyna.

Witam

Okazało się, że układ scalony nie do końca stykał z płytką, wyjąłem go z obudowy, wsadziłem w inne miejsce i wszystko działa idealnie.

Przepraszam za zamieszanie i dziękuje za pomoc.

• 2 miesiące później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...