Skocz do zawartości

Układ L293 - jeden silnik działa, drugi nie


Ds3

Pomocna odpowiedź

Witam!

Bawię się po raz pierwszy w budowę robota. Napotkałem jednakże problem z jednym silniczkiem. Silniczki to przerobione mini serwa. Pierwszy silnik (według wyjść układu L293) działa bez problemu - lewo i prawo. Drugi natomiast w ogóle nie działa. Steruję go tak samo jak pierwszy za pośrednictwem atmegi8.

Oto mój program:

#include <avr/io.h>
#include <util/delay.h>


int main(void){

DDRB|=(1<<PB2) | (1<<PB1);
   DDRD|=(1<<PD2) | (1<<PD0);

while(1){

	PORTB|=(1<<PB2) | (1<<PB1);
	PORTD|=(1<<PD2) | (1<<PD0);

}

}

Silnik 1:

PB1 - PWM (1-2EN),
PD0 - lewo (1A),
PD1 - prawo (2A),

Silnik 2:

PB2 - PWM (3-4EN),
PD2 - lewo (3A),
PD3 - prawo (4A),

UWAGA - zdjęcie pochodzi z internetu. U mnie wyjścia *EN są podłączone do mikro-kontrolera.

L293d.PNG

Nie wiem właśnie czy powyższy schemat jest właściwy. Z tego co czytałem, to VCC1 służy do zasilania logiki, a VCC2 do silniczków?

U mnie podłączenie jest takie same jak na zdjęciu powyżej - VCC1 5V za stabilizatorem LM7805, a VCC2 bezpośrednio z aku. 7.4V.

Dodam również, że wszystkie połączenia na PCB są prawidłowe - brak zwarć i jest ciągłość ścieżek. Co jest właśnie najdziwniejsze, bo obstawiałem, że gdzieś brakuje połączenia lub zwarły się dwie różne ścieżki. Ale sprawdzałem 3 razy. Nie wiem czy jest to normalne, ale gdy działa jeden silniczek to układ się grzeje - nieco ponad 100mA poboru prądu. Fakt układ pracuje; płynie przez niego prąd, ale maksymalnie może być obciążony 500mA, a już się robi ciepły przy 100mA to jak dla mnie trochę dziwne, no chyba, że tak te układy mają.

Jakbym o czymś zapomniał, to piszcie! 😉

//EDIT:

Wypiąłem Atmege8 i za symulowałem sterowanie układu L293 na pinach podstawki pod Atmege8. Problem jest cały czas ten sam. Ale zauważyłem, że pierwszy silnik działa nawet jeśli pin 1-2EN nie jest w ogóle podłączony. Czyżby od nowości uszkodzony układ?

Pozdrawiam!

__________

Komentarz dodany przez: Treker

Link do komentarza
Share on other sites

Według mnie to możesz mieć uszkodzony mostek. Według schematu wszystko jest podpięte dobrze. Nie jestem tylko na 100% pewny co do wejść 1-2En i 3-4En. To są złącza PWM, i szczerz nigdy się nie spotkałem żeby było one podpięte do VCC. Aczkolwiek jeżeli jeden silnik działa przy takim podłączeniu, to drugi też powinien. Na wszelki wypadek w miarę możliwości wymień mostek( nie jest on drogi, więc nie będzie chyba problemu z kupnem) a poza tym to sprawdź silniki.

Link do komentarza
Share on other sites

Silniki są sprawne. Ciekawe jest to, że drugi układ w ogóle nie działa. Spotkał się już ktoś z uszkodzonymi oryginalnie tymi układami?

No chyba, że problem leży w sterowaniu? Chociaż jeden układ na tym programie działa w połowie - jeden silnik się kręci. Drugi układ w ogóle nie działa, także raczej program to nie może być.

Pozdrawiam!

Link do komentarza
Share on other sites

A ty to wszystko jak sprawdzasz to na laminacie zlutowane, czy na płytce stykowej?. Bo jeżeli na laminacie to może ci się zimne luty porobiły. W ostateczności może się okazać że masz takie "szczęście" że trafiasz na uszkodzone elementy, ale w to wątpię. Czyli teraz w sumie to już nawet ja nie wiem co jest nie tak. Może spróbuj z innym mostkiem np. L298. Tutaj na stronie forota jest artykuł o podpięciu takiego mostka. Tu jest link : https://www.forbot.pl/forum/topics20/h-bridge-vt111.htm. Możesz próbować, ale nie obiecuję w 100% że będzie działać.

Link do komentarza
Share on other sites

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.