Skocz do zawartości

Sterowanie quadrocopterem pytania

Pomocna odpowiedź

Nie używałem PPM'a, pod Pada jest podłaczny uC wraz z nadajnikiem radiowym na czestotliwośc 315MHz. Wysyłana zostaje ramka 7bajtów, zawierająca stan wszystkich przycisków(2bajty) + 4bajty analogowe przyciski + 1 bajt sygnalizujący końcówkę danych

Treker tak latającego coś podobnego co z youtube.

Jeśli chodzi o budowę autonomicznej konstrukcji latającej, to nie wiem czy sam bym się w tej chwili podjął takiego zadania. Niestety nie doradzę Ci nic w tym zakresie.

Jedynie mogę polecić artykuł o filtrze Kalmana, który powinieneś dobrze prześledzić, ponieważ prędzej czy później będziesz musiał zająć się tym zagadnieniem.

• 10 miesiące później...
Witam

Dopadły mnie wątpliwości co do kilku odpowiedzi moich pytań a mianowicie:

1. Da się samemu zrobić aparature RC ? Jeśli tak to od czego zacząć ?

2. Dało by radę sterować quadem przez internet ? Znaczy chodzi mi żeby miał zasięg 1 km wzwyż czy to w ogóle możliwe ? I co by do takiej konstrukcji było potrzebne ?

3. Jak to jest, że obojętnie w jakim dronie wojskowym zasięg jest tak potężny ?

Jesli chodzi o aparature RC to nie wiem, da sie natomiast zrobic nadajnik i odbiornik RC o sporym zasiegu - przy dobrych antenach i warunkach 20KM i wiecej (aczkolwiek nie wiem czy jest to legalne w polsce). Projekt nazywa sie OpenLRS (Long Range System) i operuje na legalnej czestotliwosci 433MHz.

https://code.google.com/p/openlrs/

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...