Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Siema, mam Arduino Uno z podlaczonym LCD i czujnikiem CNY70.

Czujnik mam podłaczony (tak mi się wydaje) według tego:

cny70 schemat

Wyjscie oczywiscie czujnika idzie do ADC0.

Na wyswietlaczu gdy czujnik jest skierowany w przestrzen mam ~4,9v

Kiedy przesuwam nim po bialej kartce z czarnym kwadratem to roznica miedzy czernia a biela wynosi 0,2v.

Gdyby jednak naswietlic czujnik lampka taka z biurka to napiecie spada do ~0v.

Zmieniajac ten rezystor 20k na 60k i ten 200 na 100 udalo mi sie osiagnac roznice miedzy kolorami wieksza bo okolo 0,4v.

Gdzie moze byc problem?

Komentarz dodany przez: Treker

Na 90% wina po stronie złego podłączenia czujnika.

Sprawdź czy dioda w czujniku świeci, bo pewnie nie. Możesz zrobić to miernikiem lub patrząc na włączony układ przez aparat cyfrowy - powinno być widoczne fioletowe światło.

Czujnik ten powinien znajdować się około 10mm nad powierzchnią, nie może być też zbyt blisko niej. Nie sądzę że pisząc:

gdy czujnik jest skierowany w przestrzen

stosujesz się do tego zalecenia więc zaproponuję Ci dokonać pomiarów napięcia dla czujnika znajdującego się np 5-10mm nad powierzchnią 🙂

Treker dioda świeci patrzac przez aparat

torcek no nie napisalem ale wydawalo mi sie to oczywiste, czujnika uzywalem w odleglosci malej nawet z przyłozenia. Przez przestrzen rozumiem skierowanie go np w sufit.

Naświetlenie czujnika lampka tzn podstawienie mu lampki pod nos. Przy testach na kartce lampka nie robi różnicy

Wiem gdzie był bład.

Niewłaściwe podłaczenie, dla osób ktore sugeruja sie ilistracja z botlandu lub grafikami z google polecam jednak zajrzenie do datasheet'a poniewaz czesto te ilustracje sa bledne...

10432445_632940513461830_985907222_n.jpg?oh=45c8b0eb0df3d3186f9857e90f1eea54&oe=538D3B5C&__gda__=1401792449_f09a1d6966a17e66c0a92ecf7dac18ab

To jest na podstawie datasheet, nie nalezy oczywiscie zapominac o odpowiednio dobranych rezystorach na anodzie i wyjsciu.

Moze komus sie przyda.

Komentarz dodany przez: Treker

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...