Skocz do zawartości

Regulator ESC - poszukiwania

Gość

Pomocna odpowiedź

Ja bym się w to nie bawił przecież te regulatory nie są takie drogie patrz Hobby king a więc będzie cię kosztować kupienie cześci testy no i jak coś pójdzie nie tak w powietrzu to zapłacisz jeszcze więcej

Cięcie kosztów to jedno, myślałem że da się na tym zaoszczędzić do czasu kiedy zobaczyłem ceny na Ebay'u, generalnie chodzi mi o to by były jak wino w piosence Kazika - dobre i tanie 😃 Prosiłem o projekty dlatego, że nie jestem pewien działań kontrolerów, w sieci krąży pełno poprawianych wsadów, a ja chcę po prostu posiadać dobry kontroler a właściwie 4 kontrolery które nie będą mi miotać silnikami jak szatan jakiś.

Skoro już roztrząsłem ten wątek, po prostu spytam - jakie polecacie mi kontrolery ? (cena/jakość)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kontrolery tylko sterują silnikami, nie myl ich z kontrolerem całego quadrocoptera - to on oblicza sterowane przekazywane na sterowniki silników.

Pisząc 'wsad' miałem na myśli program do atmegi8 która często siedzi w ESC jak zauważyłem. Co do kontrolera całego quadrocoptera będzie to raspberry pi + szereg czujników

Coś mi się wydaje, że budujesz most nie wiedząc co to cyrkiel. Ale mogę się mylić.

W pewnym sensie masz rację.

Jeśli chcesz użyć Raspberry Pi to od razu wlicz w koszty dodatkowy interfejs ze sprzętowymi PWM do sterowania ESC.

PWM'em chciałem obciążyć avr'a. Ale czy programowy pwm byłby wielce nieudolny ?. Myślę że jakoś by to jeszcze działało, do czasu gdy dorzuciłbym kamerkę do rpi, dlatego pwm to zadanie atmegi

Może po prostu zbuduj kontroler na AVR a RPi jako dodatek do extrasów (kamera czy co tam potrzebujesz)? Po prostu na RPi wrzucisz zapewne klasycznego linuksa, który nie jest systemem czasu rzeczywistego, a wątpię, by interesował Cię kopter wlatujący w ludzi (albo w drzewo), bo linuks odpalił crona i nie zajął się wysłaniem sygnałów do silników.

Cóż, nie do końca tak to miało działać, z założenia chciałem ominąć radio, a komunikację z kompem( z którego bym sterował quadro) zrzucić na rpi, poprzez bezprzewodowy adapter tplinka, od początku liczyłem się z tym że linuks nie jest rtos'em. Cóż, to i jeszcze parę rzeczy myślę że wyjdzie w praniu, jak na razie prototyp, nic poważnego

Pozdrawiam

Cóż, nie do końca tak to miało działać, z założenia chciałem ominąć radio, a komunikację z kompem( z którego bym sterował quadro) zrzucić na rpi, poprzez bezprzewodowy adapter tplinka, od początku liczyłem się z tym że linuks nie jest rtos'em. Cóż, to i jeszcze parę rzeczy myślę że wyjdzie w praniu, jak na razie prototyp, nic poważnego

Pozdrawiam

Zastanów się co robisz 2 razy. Bo wbrew pozorom każde takie urządzenie jak quadro może komuś zrobić krzywdę. Jeżeli chcesz się tylko pobawić a masz nie obraź się - niewielką wiedzę na temat - o czym świadczą Twoje posty np. nazwanie programu "wsadem" - to kup gotowy produkt. Wszystko będzie działać od strzału a Ty będziesz miał mnóstwo frajdy z podglądania sąsiadek 😉🙂.

Dobry pomysł to też wykorzystanie R Pi tylko do przekazywania obrazu - tez ciekawe wyzwanie, ale jeśli wszystko się schrzani to przynajmniej quadro nie spadnie komuś na głowę 😉

Po prostu pamiętaj, że w przeciwieństwie do urządzeń jeżdżących, kopter może zrobić sporą krzywdę, jeśli wymknie się spod kontroli.

A zdarza się to nawet w gotowych i przetestowanych produktach.

Jeśli będziesz miał to na uwadze, to śmiało, testuj nowe podejścia na wszelkie sposoby 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.