Skocz do zawartości

Robot z FPV - video streaming

Niko

Pomocna odpowiedź

Witam,
Wiem, że ten temat był już poruszany, ale nie znalazłem ani na forach polskich, ani na zagranicznych tego czego szukam, więc liczę na Waszą pomoc.

Chciałbym wspólnie z kolegą zbudować zdalnie sterowany pojazd oparty na arduino. Nie mam jednak pojęcia jak zrobić przekazywanie obrazu na żywo na laptopa, lub komórkę.

Widziałem już różne rozwiązania na internecie oraz gotowe, działające projekty, ale w dalszym ciągu nie wiem jak to zrobić.

Moim celem jest sterowanie robotem z komputera. Jestem otwarty na propozycję, może to być przez wifi, albo radiowo z odbiornikiem dopinanym do komputera. Czekam na Wasze rady jak to zrobić najlepiej, najprościej i najtaniej. Mamy dość ograniczony budżet.

Będę wdzięczny z każde porady, materiały, źródła, filmy itd.

Za mniej niż 300 zł kupisz na Allegro kamerę IP z WiFi, co załatwia już transmisję obrazu. Do tego wysyłanie komend z PC przez Bluetooth i robot z kamerką gotowy 🙂

Po stronie Arduino będziesz potrzebował moduł Bluetooth: http://www.trobot.pl/Komunikacja/Bezprzewodowa/Bluetooh-Bee

i shielda: http://www.trobot.pl/Uklady-wejscia-wyjscia/Arduino-shields/XBee-shield-do-Arduino

Jeśli nie masz jeszcze kupionego Arduino, polecam gotowy kontroler do robotów: http://www.trobot.pl/Sterowniki-robotow/Sterownik-robota-Romeo-v_2-zgodny-z-Arduino-Leonardo

Ma on już zintegrowane gniazdo na moduł bluetooth i sterownik silników oparty na układzie L298 (do 2A)

300 zł to sporo jak za samą kamerę.

Chciałbym zaznaczyć, że w miarę możliwości chcemy jak najwięcej zrobić samemu. Naszym celem jest nie tyle zbudowanie robota, co nauczenie się jak to zrobić.

Jeśli chodzi o sterowanie, to myślałem raczej o WiFi. Czy jest to dużo bardziej skomplikowane od BT? Chodzi mi, żeby miał większy zasięg.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Telefon z androidem idzie wykorzystać jako kamerę bezprzewodową.

Co do sterowania to moim skromnym zdaniem radził bym coś z modułów radiowych.

Lepiej sam zrób sobie sterownik wyjdzie taniej.

Do sterownia będzie potrzebne:

atmega, mostek, konwerter usb uart i programator.

Albo rpi kupujesz jakiś ruter malinkę i kamerę razem jakieś 300zł ale masz wszystko co potrzebne.

Planowałem zrobić go na komputerze z racji, iż studiuję informatykę. Można by go było wykorzystać do pracy dyplomowej.

Jeśli byłby sterowalny przez wifi można by było zrobić sterowanego z joysticka.

Ale mniejsza o to. Temat jest o kamerze. Rozumiem, że najprościej z kamerą ip. Ale czy można wykorzystać jakoś moduł kamery do mikrokontrolerów?

Nie ma znaczenia jaki będzie sposób transmisji - bluetooth, wifi, radio, kabel... O ile architektura systemu jest mniej więcej: PC <-- dowolny sposób transmisji -> Arduino -> silniki, to i tak musisz na pisać aplikację na PCta, która będzie się komunikowała z Arduino i wysyłała odpowiednie komendy (np. w zależności od wychylenia joysticka). Czy zrobisz to przez Bluetooth, czy przez Wifi, czy jeszcze inaczej, to tak naprawdę niuanse.

A co do kamerki - Atmegi użyte w Arduino nie mają wystarczających zasobów do przetwarzania obrazu, czy nawet do jego retransmisji do komputera. Zaglądałeś w ogóle na Allegro? Napisałem wcześniej, że takie kamerki to koszt PONIŻEJ 300zł. Właśnie sprawdziłem i są nawet takie za 160-170zł. Naprawdę, taniej już ciężko będzie Ci coś zrobić.

Widziałem gdzieś arduino z kamerą i wyświetlaczem, i jakoś to chodziło.

Zasoby nie są aż tak ważne tylko może być problem z wysyłaniem obrazu do pc bo atmega by nie zbierała danych w rami tylko by służyła jako konwerter wyjścia kamery na wifi.

Ale wysłanie by mogło dużo czasu procesora zajmować.

Wniosek nie warto.

Albo pomyśl o jakimś ARM.

Dzięki wszystkim za porady. Zastanawiam się jeszcze czy jeśli będę używał kamerki WiFi, to można w jakiś sposób zrobić sterowanie poprzez serwer. Wtedy można by było sterować nim z drugiego końca świata.

Chyba trochę bez sensu robić fpv przez sieć, a sterowanie radiowo przez samo WiFi?

Najprościej - raspberry pi, masz gotową instalację linuxa, tylko doinstalowujesz serwer www + obsługę kamerki. Działa to tak prosto jak na PC, z robotem łączysz się przez internet, na stronie masz widok z kamery. Jeśli będziesz chciał dodać sterowanie robotem, to też przez przeglądarkę można. W przypadku raspberry, w sieci jest dużo przykładów i poradników (niestety po ang.)

Możesz użyć raspberry pi z wifi (i także podłączyć do niego kamerę). Praktycznie masz w tym momencie komputer na linuxie ze wszystkim w całkiem przyzwoitej cenie.

Tak samo możesz wykorzystać raspberry z wifi tylko do sterowania silników i odbierania danych z sensorów, dodatkowo mieć kamerę wifi podłączoną do sieci i zrobić cały "mózg" i sterowanie robota na dowolnym PC czy przez serwis www. Jest to w tej chwili chyba najtańsze i najprostsze rozwiązanie.

Czyli chcąc zrobić rover sterowany za pomocą komputera + fpv powinienem darować sobie Arduino i przejść na Raspberry?

Planowałem kupić Arduino bo jest prostszy na początek, ale najwyżej, jeśli nie ma dość prostej metody, na razie daruję sobie kamerę...

Do samej komunikacji np. przez bluetooth z komputerem + odbieranie danych z czujników i odpowiednie sterowanie silnikami arduino jest dobre. Jak przesyłanie danych zrobisz z kamery wifi bezpośrednio do PC to arduino wystarczy.

Jak chcesz obrabiać obraz bezpośrednio na płytce to raspberry to minimum, chociaż tak naprawdę do zaawansowanych rzeczy nawet wysokiej klasy PC to mało (jak chcesz to robić w czasie rzeczywistym).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...