Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Cześć, gratuluję. Prowadzę podobne zajęcia w dwóch gimnazjach w Białymstoku i jesteśmy na tym samym etapie prac (pierwsze światłoluby). Do końca roku szkolnego planuję zrobić z dzieciakami LF. Mam łącznie 6 grup (3-6 osobowe). Może jakieś zawody byśmy zorganizowali w okolicach maj - czerwiec??

Ok nie ma problemu. Ja chciałem z nimi zrobić też coś większego z silnikami od wkrętarek. Coś co by jeździło po naszym podwórzu szkolnym. Ale te zawody to fajny pomysł i jest jak najbardziej za.

Cieszę się bardzo, będę na bieżąco pisał o postępach w przygotowaniach. Jeśli ktoś jeszcze chciałby się przyłączyć do zmagań gimnazjalnych robotów to proszę pisać, kto wie może wyjdzie z tego całkiem fajna impreza 🙂

sprysak, Arduino jest faktycznie bardzo przyjazne dla początkujących (i nie tylko). Taki lepszy Bascom moim zdaniem. Sporo jest również literatury na ten temat. Mam nadzieję, że w ciągu kilku miesięcy ruszy również kurs na Forbocie.

• 4 tygodnie później...

Pracujemy dalej. Po wprowadzeniu w arduino powstają pierwsze wdrożenia na naszej platformie (samodzielnie wykonane podwozie+płytka stykowa+L298+arduino). Kiepskie są silniki (krzywe wały) i co nieco nie trzymają trasy, ale na razie ok.

Dwie podobne platformy prototypowe zostały wyposażone: - jedna w czujnik ultradzwiękowy, a druga w czujnik podczerwieni. Jeden z robotów zawraca kiedy napotka na coś przed sobą (później umieścimy czujnik na serwie) drugi sterowany jest pilotem. Oba będą rozwijane.

Zasady nauki przyjąłem takie, ze najpierw widzą, że coś działa - później dochodzą jak zmieniając kod. Próbowałem najpierw teorię później praktykę, ale nie idzie.

Mam już trzy grupy w różnym stadium zaawansowania.

A oto roboty w działaniu. Piękne nie są, ale działają.

Ten z ultradźwiękowym

Ten na pilota od rzutnika (taki był w klasie pod ręką

CAM00554.thumb.jpg.28c408a55b1dc8887f8e478b806b134c.jpg

Gratuluje świetnego pomysłu 😃 Osobiście bardzo zazdroszczę twoim podopiecznym takiego nauczyciela .Ja chodząc do szkoły nawet nie mogłem pomarzyć o tak interesujących zajęciach

Nauczyciel jak nauczyciel. Chcącemu nie dzieje się krzywda.

A teraz zamocowaliśmy serwomechanizm, który obraca czujnikiem kiedy trafi na przeszkodę.

i fotka naszego potworka

CAM00561-617x289.jpg

• 2 tygodnie później...

Już trzy grupy uczniów przychodzi na zajęcia z robotyki. Dzisiaj powstało nowe podwozie zaprojektowane i wykonane przez uczniów klasy pierwszej (tydzień temu zbudowali światłoluba).

Uczniowie bardziej zaawansowanej grupy udoskonalali program sterujący robotem na gąsienicach z ruchomym czujnikiem ultradźwiękowym. Okazuje się, że oprogramowanie nie jest takie proste i na programistę czeka sporo niespodzianek.

Dzisiaj przyszła też przesyłka z ciekawymi częściami do robotów. Czeka nas sterowanie radiem z oprogramowanym joystickiem, robot z kamerą, który przekazuje obraz na komputer, sterowanie komórką przez bluetooth. Sporo zabawy przed nami.

światłolub pierwszaków

Próby programu

CAM00576-300x225.jpg

Uczniowie mają sporo zabawy. Ciągle na arduino

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...