Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Większość części wczoraj przyszła, czekam jeszcze na mostki z TME. Niestety upatrzone akumulatory(Redox 3s 700mAh 20C) były niedostępne, więc będę się musiał zadowolić Dualsky 3s 400mAh 35C 😥. Zdecydowałem się jednak na silniki 30:1HP. Z braku kasy kupiłem tymczasowo koła solarbotics. O których szkoda gadać.

Wprowadziłem poprawki do płytki dolnej i górnej. W dolnej poprawiłem obudowy kondensatorów - niektórych nie było w smd, a te które były w smd nie miały w opisie informacji o obudowie, wiec musiałem sprawdzić na żywo. Oddaliłem też trochę rezonator od silników, choć nadal jest blisko. Jest się czego bać? Może przylutuje po przeciwnej stronie płytki niż silniki... W górnej dodałem wspomniane rezystory podciągające do 3,3v i filtry RC dla tactów. Po poprawkach prezentują się one tak:

Górna:

Dolna:

W dolnej płytce napotkałem problem z masą przy mostku, a mianowicie chciałbym, aby masa rozlała się tak, jak zabazgrałem poniżej 😋

Czy da się to zrobić inaczej niż ręcznie kombinując ze ścieżkami?

Jeśli wszystko ok z płytkami to niedługo je zamówię. Padło na Satland, chyba Was tym specjalnie nie zaskoczyłem 😋 Ale po prostu tylko oni w normalnej cenie robią płytki z 2mm laminatu, którego potrzebuję na dolną, żeby mieć pewność, żę ścieżki nie pękną, czy cóś. Tylko ta zielona soldermaska 😥 - nie przepadam za tym kolorem.

Fatalnie dobrane połączenia procesora. Piny z lewej procesora idą na prawo, te z prawej na lewo? Sensowniej byłoby już przesunąć procesor na prawo, a akcelerometr (?) dać po lewej od procesora.

Do tego słabo prowadzone ścieżki i praktycznie brak przelotek masy. To wszystko prowadzi do fatalnego prowadzenia masy w wielu miejscach.

Wystarczy spojrzeć na cztery piny na środku górnego L6205D. Główna masa do układu idzie przez wąski przesmyk i jedną przelotkę, a kondensatora w pobliżu nie uświadczysz...

PS. Najłatwiej piny połączyć robiąc rectangle na warstwie top. Proste i skuteczne. Nie ma automatycznego wypełnienia jak chcesz... chociaż teoretycznie zmieniając parametry polygon byłoby to możliwe, ale zrobienie szybko kilka prostokątów będzie dużo szybsze i masz nad tym większą kontrole.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...