Skocz do zawartości

Problem z encoderem do CNC

skmskm

Pomocna odpowiedź

Próbuję go uruchomić, nawet dałem przerwania w arduino na zliczanie każdej zmiany sygnałów na dwóch kanałach, przy obracaniu tarczą raz liczy raz nie i ilość impulsów na obrót wydaje się niska. Dawałem rezystory 10k,20k,100k i bez zmian.

Zastanawiam się nad innym transoptorem szczelinowym tylko który wybrać?

Tak wygląda aktualny:

http://www.aliexpress.com/item/F09286-Speed-Sensor-Photoelectric-Encoder-Code-Disk-Encoder-Disk-for-C-B-D-E-Smart-Car/2030803421.html

Próbuję go uruchomić, nawet dałem przerwania w arduino na zliczanie każdej zmiany sygnałów na dwóch kanałach, przy obracaniu tarczą raz liczy raz nie i ilość impulsów na obrót wydaje się niska. Dawałem rezystory 10k,20k,100k i bez zmian.

A jaki prąd diody? Transoptor wygląda całkiem dobrze, może tarczka jest krzywo względem czujnika? Masz możliwość podejrzenia wyjścia na oscyloskopie?

Może świeci zbyt słabo i tylko przy wolnych obrotach do czujnika dociera odpowiednia ilość światła? Rozumiem, że tracza enkodera jest ustawiona prosto i nie jest pogięta? Nie cudów, to musi działać 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.