Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Jakiś czas temu natknąłem się na tą konstrukcję, lecz dopiero teraz zdecydowałem się na jej budowę. Żyroskop jaki mam zamiar wykorzystać to mpu6050, procek to atmega328 moduł hc-05 do komunikacji. Problem pojawia się przy silnikach. Nie wiem jakie najlepiej zastosować i czy w tego typu konstrukcji potrzebne są enkodery(widziałem roboty z nimi jak i bez). Za wszelkie podpowiedzi i pomoc z góry dziękuję.

Jeszcze link Klik

W opisie konstrukcji autor napisał, że użył pololu micro 50:1 😋

Kupisz je chociażby na electroparku (pewnie też na botlandzie)

Koła też mi wyglądają na produkt pololu

• Lubię! 1

Chyba niedokładnie czytałem. Jak myślisz warto dawać enkodery czy na początek je sobie odpuścić. Z enkoderami powinno się go lepiej kontrolować, chociaż w niektórych tego typu konstrukcjach ich nie ma dlatego mam z tym problem? Za każdą podpowiedź w tej kwestii dziękuję 🙂

Enkodery nie są drogie, a mogą dużo ułatwić. Jeśli nie jesteś pewien siebie - zamontuj enkodery, bo można ich nie użyć, a jeśli zrezygnujesz i kupisz silniki bez przedłużonego wału, to potem już nie założysz na nie enkoderów.

Bez enkoderów nie zrobisz tego dobrze.

Robot będzie uciekał nie wiedząc o tym.

Ja teraz robię na silnikach krokowych.

Wychodzi taniej ale niestety jest większy, cięższy no i sprawność krokowców oraz ich pobór mocy podczas postoju może tu przeszkadzać.

Za kilka dni powinienem mieć gotowego to sam zobaczę.

Wzoruję sie na tym

Działa 100x lepiej niż mój zrobiony na zwykłych silnikach kilka lat temu.

Soft koleś umieszcza. Mozna tylko pod siebie dostosować

• Lubię! 1

szymon220997, zawsze możesz zlecić komuś wydruk 🙂 Ja właśnie ustawiam moją nową drukarkę, kto wie, może zajmę się kiedyś tym projektem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...