Skocz do zawartości

Moduły przekładni planetarnych do silników dc - skąd?

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kupiłem po okazyjnej cenie 3 zł silniki ESCAP'a, zastanawiam się teraz czy można gdzieś dostać przekładnie w postaci modułów zakładanych na oś silnika? W wielu sklepach widziałem gotowe zestawy, ale skoro mam silniki to zależy mi tylko na kupnie takiego modułu...Szukałem, lecz nie znalazłem. Może ktoś się orientuje w tym temacie, jeśli tak to z góry dziękuję za wszelkie linki/wskazówki.

Pozdrawiam

PS pisząc "moduł", mam namyśli tą ciemniejszą część osadzoną na wale silnika:

(zdjęcie tylko poglądowe)

Konkretnie model moich nowych silników to ESCAP 16N 28, ale interesują mnie również firmy/sklepy w których można dostać taki moduł do innych silników.

http://www.wobit.com.pl/

Niestety jeśli chcesz się dowiedzieć o jakieś ceny to trzeba do nich pisać, a oni dopiero się wtedy zorientują u producenta. Na pewno nie będą to ceny żedu kilku kilkunastu złotych.

Jeszcze widziałem w modelarskich kiedyś przekładnie planetarne ale tylko jednostopniowe.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Sam silniczek to dopiero połowa sukcesu - przekładnie są równie istotne i dopiero w ten sposób można złożyć napęd.

Prodecent - Portescap sprzedaje również same przekładnie, ale koszt jest spory (kilkaset PLN) Na pewno takie silniczki w kolekcji to fajna sprawa, ale przekładnia może stanowić problem. Przekładnie różnych producentów nie są ze sobą kompatybilne. Czasem można je upolować na ebayu. Tylko czy warto...

• Pomogłeś! 1

Rozwiązaniem może być zakup zębatek w sklepach modelarskich z akcesoriami rc - mocowane są na wale silnika przy pomocy śruby (ew. prowizorycznie dopasować można przy pomocy termokurczki) - mam tu na myśli zestaw zębatki atakującej i odbierającej...choć z uzyskaniem większych przełożeń może być problem. Dlatego powstał ten temat 🙂

pozdrawiam

➡️

Kupiłeś same silniczki czy z reduktorami ślimakowymi?,

Pozdrawiam

A do kogo jest skierowane to pytanie? Jeśli do mnie to chyba całość czyli silniczki z przekładnią ślimakową, to co było na zdjęciu (tak sadzę).

➡️ Sabre

Ano do Ciebie, przez roztargnienie kliknąlem strzałkę a o reszcie zapomniałem, prosze o wybaczenie. Co do tych napędów to klawa rzecz z przekładnią oczywiście, łatwa adaptacja w robocie, powiem bardzo łatwa no i "markowo".

Sorki że się wtrącę do tematu, ale co wy takiego "nadzwyczajnego" widzicie w tych silnikach?

[ Dodano: 28 Lut 09 12:18 ]

Aha, dopiero zobaczyłem cenę 😉 3pln...

Escap, Maxon...to takie "mercedesy" wśród silników DC 🙂 duży moment i prędkość, mały pobór prądu. Musiał byś sprawdzić w praktyce jak taki escap działa i porównać go ze złomiakiem np cd-romu żeby nas zrozumieć 😉 Warto też wspomnieć o szwajcarskiej produkcji...

A cena 3 zł za taki sprzęt to kosmos 🙂

Nawyk już nie cuduj, ja uznaje tylko silniki faulhaber'a, to są prawdziwe mercedesy wśród silników (te wasze to może volvo jak szwajcarskie).

Tym silnikiem od cd-romu i zrozumieniem to mnie obraziłeś. Bez kitu. 😤

a co do ceny, to raczej bez powodu takie tanie nie są... (mogę się mylić, ale nowe nie są i silników bez powodów się nie wymienia - do robotów owszem wystarczą, ale mówię o zastosowaniach w automatyce [przemysł], a tam nie ma miejsca na bicie na ośce, luzy itp, które w robotach amatorskich nie mają aż takiego znaczenia)

ps. popatrzcie sobie na prawdziwe silniki 😉http://www.faulhaber.de

Faktycznie,zapomniałem o faulhaberze, nie korzystałem z nich a jedynie czytałem w jakimś temacie. Ceny nówek są dla mnie skrajnie zaporowe więc taka okazja na allegro to dla mnie (i jak się domyślam także innych ludzi) jedyna okazja na szczyptę luksusu 😉 A i należy wspomnieć że jest to forum poświęcone głównie robotyce amatorskiej, a nie automatyce przemysłowej więc nikt nas raczej z zastosowania używanych silników rozliczać nie będzie - najważniejsze żeby działały zgodnie ze swoimi specyfikacjami a osiągi odbiegające od standardowych (mówię tu o zaletach) traktowane powinny być jako bonus i wywoływacz lekkiego kiwania z uznaniem głową.. 😉

pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...