Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

@marcinosssss zmierz jakie napięcie występuje na baterii, gdy masz podłączony do niej rezystor. Możliwe, że bateria jest już trochę rozładowana, więc przy niższym napięciu płynie po prosty niższy prąd. Przy większym rezystorze z baterii pobierany jest mniejszy prąd, więc napięcie może nie spadać w tak widoczny sposób.

@marcinosssss czy to na pewno jest pomiar, który wykonałeś w momencie, gdy do baterii podłączony jest rezystor i pobierany jest z niej prąd? Jakie w takim razie występuje napięcie na baterii, do której nic nie jest podłączone?

@marcinosssss podłącz rezystor do baterii zgodnie z instrukcją w kursie, czyli jedna końcówka do plusa, druga do minusa baterii. A następnie dokonaj pomiaru napięcia na baterii - jedna sonda do plusa, druga do minusa. Odłącz rezystor, gdy skończysz pomiar, aby nie rozładowywać baterii, gdy nie jest używana 😉

Dnia 28.06.2023 o 21:13, marcinosssss napisał:

Robiłem ćwiczenia z prawa ohma i w pierwszym przy rezystorze 10 k wychodzi pomiar prawidłowy, a gdy podłączam rezystor 1 k to wychodzi jakieś 7.1 zamiast ponad 9 , a tylko zmieniłem rezystor reszta została tak samo. I nie wiem co robię źle.

Chodzi o to podłączenie, które sam już opisałeś (cytuję wyżej). 

@marcinosssss chyba się nie rozumiemy. Chodziło mi o to, że masz zmierzyć napięcie jakie jest na baterii, gdy jest do niej podłączony rezystor - tak jak w ćwiczeniu, które wykonywałeś (cytowane). Po prostu podłącz ten rezystor dokładnie tak samo i zmierz jakie jest napięcie zasilania 😉 Spróbuj, a jak się nie uda to namaluje rysunek jak to zrobić.

@marcinosssss podłącz w taki sposób odpowiednie rezystory i wykonaj pomiar niezależnie dla obu rezystorów (1k i 10k). W miejsce czarnej i czerwonej strzałki przyłóż sondy miernika w trybie pomiaru napięcia. Uważaj tylko, aby sondy się nie stykały, bo zrobisz zwarcie na baterii.

1.png

No tak jak pisałem wcześniej w zadaniach do praw ohma pierwszy wynik z rezystorem jest ok , a drugi gdzie pomiar prądu płynącego przez rezystor na obrazku jest 9.19 u mnie było coś niewiele ponad 7 . O to mi tylko chodzi i nie wiem czemu u mnie jest inna wartość?

@marcinosssss z pomiarów, które wykonałeś wynika, że Twoja bateria jest już mocno rozładowana. Podczas pobierania większego prądu napięcie wyraźnie na niej spada. Jeśli na baterii jest mniejsze napięcie to prąd również będzie mniejszy - synów to wprost z prawa Ohma. Jeśli nie jest to dla Ciebie jasne to zachęcam do uważnej lektury tej części kursu od początku i o wykonanie eksperymentów na jakiejś innej baterii.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...