Skocz do zawartości

Kurs elektroniki – #3 – prawa Ohma i Kirchhoffa w praktyce

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)
kurs_elektroniki_3_prawoOhma_Kirchhoffa.thumb.png.8928eb9b6d5c9ab3ad3c7f096d587980.png

W tej części naszego kursu podstaw elektroniki omówimy praktyczne użycie rezystorów. Będzie też o dzielnikach napięcia i potencjometrach. Poznasz także kilka podstawowych praw, których znajomość znacznie ułatwia zrozumienie bardziej złożonych zjawisk ze świata elektroniki.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Edytowano przez Gieneq

Super artykuł! Myślałem że w miarę "ogarniam" elektronikę ale większość zagadnień, które były dla mnie niejasne/nieznane wyjaśniasz w artykule. Czekam na kolejne części 😃

Bardzo fajny kurs 🙂

Gratuluję pomysłu i przede wszystkim dobrania takiej formy, aby w prosty i przejrzysty sposób zapoznać początkujących z podstawami elektroniki. Myślę, że skorzystają zarówno osoby będące na początku tej fascynującej drogi jak i osoby bardziej doświadczone. Nie zaszkodzi bowiem sobie przypomnieć co nieco i usystematyzować wiedzę 🙂

Kurs ten zachęcił mnie do zarejestrowania się na forum. Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na dalsze części.

• Lubię! 1
MikieMan, dzięki za miłe słowa i witam na forum

Bardzo dziękuję za powitanie i mam nadzieję, że z czasem będę w stanie też dać coś od siebie 🙂

• 2 miesiące później...

Witam,

Mam pytanie odnośnie regulowania jasności LED z wykorzystaniem potencjometru. Nie jestem pewien czy dobrze chce to podłączyć. Najpierw rezystor o odpowiedniej rezystencji by nie spalić LED. Do jednego ze skrajnych odczepów "+". Następnie LED "+" do tego samego odczepu "-" do środkowego oraz drugi przewód do drugiego skrajnego odczepu "-"?

Pozdrawiam

Marcin628, jeśli nie chcesz używać potencjometru w roli dzielnika napięcia, to wystarczy, że wykorzystasz tylko dwa wyprowadzenia (skrajne i środkowe).

Proponowałbym układ podłączyć tak: Vcc (plus baterii) -> rezystor -> skrajna nóżka potencjometru -> środkowa nóżka potencjometru do anody LED -> katoda diody do masy (minus baterii).

• 1 miesiąc później...

Lekcja skończona. Niby znałam teorię na ten temat, niby prosta wiedza z gimnazjum, ale jednak się miesza i nie do końca wiadomo o co chodzi. Teraz, po przećwiczeniu w praktyce, wszystko się rozjaśniło. Jedziemy dalej! Dziękuję za kurs 🙂

• 2 tygodnie później...

Zgodnie z zachęceniem dzielę się efektami pomiarów na potencjometrze 🙂 Tak więc potencjometr odwrócony w kierunku nóżki, do której jest przyłożony "+" baterii, przepuszcza całe napięcie przez nóżkę środkową, natomiast odwrócenie pokrętła potencjometru w kierunku "-" baterii powoduje przepływ napięcia o wartości 0 V 🙂

Przepraszam jeśli posługuję się niewłaściwą terminologią, ale przygodę z elektroniką zacząłem dopiero 2 dni temu zachęcony tym kursem 🙂

• 4 tygodnie później...
Wzrost napięcia prowadzi do przepływu większego prądu przy tym samym oporze.
to odnosi się do wzoru: I = U/R 😉 ?
Prąd jest odwrotnie proporcjonalny do oporu.
to odnosi się do U = I * R 😉 ?

bridzysta, a zobacz jak wyglądają te wzory i pomyśl na logikę, czy zgadzają się z opisem - przeczytaj te wzory podstawiając sobie zamiast literek nazwy mierzonych wielkości. Tylko tak można się tego nauczyć, podawanie odpowiedzi na tacy nic nie da.

Treker, już mi się zgadza 🙂 !

Wzrost napięcia prowadzi do przepływu większego prądu przy tym samym oporze. -> I = U/R 😉 ?

Prąd jest odwrotnie proporcjonalny do oporu. -> R = U/I 😉 ?

• 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...