Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #2 - podstawy programowania, porty I/O

Komentator

Pomocna odpowiedź

Witam

Mam pytanie do ćwiczenia o Instrukcji Warunkowej. Dlaczego wartosc warunku przy wcisnietym przycisku jest LOW, myślałem że gdy wciskam przycisk zamykam przeplyw pradu .

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mam problem z wgrywaniem programu na płytę Arduino Mega. Gdzie mogę pobrać sterowniki do tej płytki? W menadżerze urządzeń mam tylko port COM4 w "Inne urządzenia", nie mam zakładki "Porty COM i LPT" Taki program kompiluje się poprawnie ale nie może przesłać go do arduino.

void setup() {
 // put your setup code here, to run once:
pinMode(13,OUTPUT);//pin 8 jako wyjście
}

void loop() {
 // put your main code here, to run repeatedly:
digitalWrite(13, HIGH);//wlaczenie
delay(1000);
digitalWrite(13, LOW);
delay (1000);
}

Dodatkowo wyskakuje mi błąd:

avrdude: ser_drain(): read error: Nieprawidłowe dojście.

Nie wiem czy arduino to oryginał czy klon, ustalę to. To mój początek z arduino więc to pierwszy problem.

Edit: Chyba mam jakieś lipne IDE. Przy pobieraniu mam tylko jeden folder (130MB) a potem żadnej instalacji. Środowisko działa, kompiluje ale nie ma kontaktu z moim arduino. Pobierałem wersję na Windowsa (u mnie 7) zs strony arduino.cc

Edit2: Problemy rozwiązane 🙂 zainstalowałem środowisko ze strony arduino.org i przy okazji wszystkie sterowniki i teraz moje arduino śmiga 😃

Witam,

Mam lekki problem, a mianowicie wcześniej stworzyłem z innym poradnikiem programik wykorzystujący potencjometr do sterowania natężenia migania diodami(sztuk 2), dołozylem do tego przycisk i wszysto niby się zgadza, ale nie moge uzyskać efektu kiedy nie trzeba trzymać wcisnietego przycisku żeby układ wykonywał akcję, chciałbym aby po wciśnięciu i wyskoku przycisku program się włączył - diody zaczzeły migac a za pomocą potencjometru mógłbym nimi sterować i tak samo z wyłączeniem, w sumie probowałem tak mi się wydaje że wszystkich metod, ale może dałem ciała gdzie indziej.

Pozdrawiam

Jeżeli - jak piszesz - próbowałeś wszystkich metod to bardzo możliwe, że dałeś ciała gdzie indziej bo problem nie wydaje się poza zasięgiem procesorów AVR, ale możemy się mylić.

Składamy wyrazy współczucia i również pozdrawiamy.

Nie za bardzo rozumiem? To miało mi coś pomóc? Prosiłbym o przedstawienie warunku czy pętli w którym mogłoby być spełnione, chodzi o to że nie chce trzymac przycisku wciśniętego by program działał a nie za bardzo wiem jak to zrobić skoro moge określić tylko LOW lub HIGH w przycisku.

Pozdrawiam

A ja nie bardzo rozumiem Twoje zdziwienie. Skąd podejrzenie, że miało pomóc? Napisałeś długie zdanie oznajmujące chwaląc się swoimi osiągnięciami na polu programowania i co? Myślisz, że Forum to automatyczna rozwiązywaczka wszystkich niezadanych pytań? Że mamy tutaj zbiory programów robiących różne dziwne rzeczy i tylko czekamy na możliwość pokazania ich akurat Tobie? Dlaczego ktoś miałby Ci pomagać na siłę? Przecież nic nie napisałeś o potrzebnym wsparciu. Wysil się trochę, bo na razie nikt tu Cię nie zna i nie domyśla się, że Twoje "Pozdrawiam" oznacza "Proszę o pomoc w sprawie... itd". Pokaż swój kod, opisz go, wyjaśnij co nie działa czego próbowałeś i na czym się zaciąłeś. Może ktoś się nad tym pochyli jeśli uzna, że rokujesz. Możemy udzielać precyzyjnych porad, ale nikt nie napisze tu książki o mruganiu diodkami rozwiewając wszystkie Twoje obecne i przyszłe probemy.

Nie dąsaj się tylko zacznij od początku: kod, opis problemu, i szczegółowe pytanie. Tak to działa, przykro mi.

Proszę wybaczyć, ale moja pierwsza wypowiedź nie miała miec charakteru roszczeniowego ani chwalipięckiego - nie wiem skąd te wnioski. Wczoraj był mój pierwszy dzień z arduino leonardo i w opisanym przeze mnie miejscu stanąłem i nie mogłem osiągnąc swojego celu. Kalkulacja raczej była banalna bo tak jak mówie wczoraj dopiero zacząłem. Z zawodu jestem informatykiem, ale z programowaniem nie mam za wiele wspólnego - jakies proste warunki w pochodnych języka C.

Po pracy postaram się bardziej sprecyzować sytuację za pomocą kodu.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.