Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #2 - podstawy programowania, porty I/O

Pomocna odpowiedź

• 2 tygodnie później...

igor,

while(digitalRead(7)==HIGH)

oznacza tyle, że jeśli przycisk nie jest wciśnięty, to program sobie biega w tej pętli tak długo dopóki, dopóty nie wciśniesz go z powrotem, jak już go naciśniesz, to pętlę omija, bo jej warunek nie jest spełniony, innymi słowami trzymając przycisk wciśnięty cały czas, pętle while w tym kodzie są po prostu omijane. Chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

• 4 tygodnie później...

Pytanie do bardzej doswiadczonych Kolegow odnosnie fragmentu z przyciskiem ktorego nie rozumiem:

'W naszym układzie przycisk zwiera wejście Arduino z masą (LOW). Samo odczytanie wejścia nic nam nie da, musimy umieć uzależnić od tej informacji działanie programu.'

Wydaje mi sie ze gdy przycisk nie jest zwarty to tez na wejsciu 7 jest wartosc LOW. Wiec teoretycznie po wcisnieciu go (polaczenie z GND) stan WE7 sie nie zmieni i nadal bedzie LOW.

Prosze o korekte jak zle mysle.

Dziekuje

Andre,

w artykule masz informację o działaniu INPUT_PULLUP, polecam artukuł tam polecany 🙂 sekcja Podłączenie i tam na zielono jest taki tekst : "Rezystor sprawia, że gdy microswitch jest rozwarty występuje na wejściu stan wysoki, a gdy zostaje zwarty, stan przechodzi w niski (połączenie Pull-up)."

To chyba wszystko wyjaśnia.

Treker, Dziekuje za chec pomocy.

Rysunek podpisany: 'Połączenie microswitcha z pull-upem w układzie z mikrokontrolerem' jako odpowiedz do mojego pytania rozumiem tak, ze na VCC (co to znaczy?) musi byc podprowadzone napiecie 5V, wtedy przy rozwartym przycisku S2 na WE 7 Arduino (Tutaj PB0/ICP) bedzie stan wysoki . (?) Taka moja teza. Jak Bledna to prosze o wyrozumialosc, ale chce te 1 lekcje zrozumiec lopatologicznie bo potem mi tego moze zabraknac. Na razie zbieram fundusze na zakup plytki i podlaczam wszysto na rysowanych przez siebie schematach na kartce ktora przyjmie all ; ) Pozdr

Witam,

mam taki problem. Program działa mi czasami. Jak zmieniam wyjście, wgrywam program (upload sie udaje) ale dioda nie świeci. Jak jest procedura wgrywania nowego programu, zmiany wyjść itd.: odłączanie od prądu, reset, coś jeszcze?

Pozdrawiam

87pawel, z mojego doświadczenia wynika, że napisany program zawsze działa tak samo. Instrukcja wgrywania programu została opisana w pierwszym odcinku kursu. Sprawdź raczej czy masz dobrze układ złożony.

Zgadza się, diody były źle podłączone, dzięki. Swoją drogą, chyba bezpieczniej przed podłączaniem elementów wyłączyć zasilanie? Jak uważacie?

87pawel, dokładnie - zawsze najlepiej podłączać układ, gdy zasilanie jest wyłączone. Ma to szczególnie duże znaczenie przy bardziej skomplikowanych projektach.

• 1 miesiąc później...

danmaz, mógłbyś sprecyzować swoją wypowiedź? To pytanie, czy stwierdzenie 🙂?

Jeśli dobrze pamiętam, to kolory rezystorów na schematach montażowych są poprawne - można z nich odkodować odpowiednie informacje. Po więcej odsyłam do kursu elektroniki:

Kurs elektroniki – #2 – multimetr, rezystory

Kurs elektroniki – #6 – diody krzemowe oraz świecące (LED)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...