Skocz do zawartości

Zmiana ilości czujników odbiciowych [FL]

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, budując robota zgodnego z opisem podanym przez Nawyka Przepis na robota - w pełni programowalny Line Follower stwierdziłem, że chciałbym się trochę pobawić elektroniką i dodać coś swojego. Jako, że dopiero zaczynam mam pytanie: Czy przy nie zmienianiu ustawień elementów na płytce z mikrokontrolerem (ewentualnie drobne zmiany) mogę dodać na płytkę z czujnikami dwa dodatkowe czujniki, tak aby były ich łącznie 5? 😉

Tak, możesz dodać nawet 3 czujniki - masz 3 wolne przetworniki ADC w Atmedze (PC0 - PC2). Jedyne zmiany na płytce z uC to dodanie dodatkowych pinów do złącza czujników i połączenie ich z pinami uC. Na płyce czujników musisz dodać 2 rezystory na każdy dodany czujnik i oczywiście wszystko połączyć analogicznie do tych już zamontowanych.

Luknąłbyś czy dobrze zrobiłem płytkę z czujnikami? Jako, że wyprowadzenia trzech dodatkowych kabli od kontrolera rozumiem, to nie rozumiem o co chodzi z dodatkowymi pinami 😖 a i mam pytanie, czy taka zmiana da mi coś? wiem, że robot będzie dokładniejszy ale czy różnica będzie wyczuwalna? 😉

2044597278_beztytuu.jpg.5640df1ad7c2530c5af77a92a3afb808.jpg

Jeżeli będziesz używał jakiegoś algorytmu typu PID to może to zdecydowanie poprawić jazdę, bo robot nie będzie się tak odbijał od linii tylko wykonywał płynne korekcje toru jazdy.

Kolega wyżej już ci wszystko wyjaśnił, na PC0, PC1 i PC2 montujesz czujniki w ten sam sposób jak na np. PC3 razem z rezystorami itd.

Jeśli chodzi o program dojdzie ci potem tylko dodatkowy odczyt z czujników, oczywiście potem wypadało by je wykorzystać w algorytmie, ale tą kwestią zajmiemy się jak zmontujesz układ.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...