Skocz do zawartości

Koła skrętne

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Chciałbym sprodukować pojazd, który miałby tylne koła napędowe, a przednie skrętne. Tak jak w samochodzie. Na początku chciałem sterować silniczkiem, ale może jest jakiś lepszy sposób? Z góry dzięki za odpowiedź.

Najlepszym wyborem jak na razie jest skręcanie silnikami, zasada ta sama co w czołgu, co pozwala na pokonywanie diabelnie ostrych zakrętów. Najprościej użyć do tego L293.

Tak tak, ale właśnie mi zależy żeby pojazd skręcał tak jak samochód. Napewno widziałeś jak to działa w samochodzie. Chciałem zrobić tak samo, z tym że zamiast kierownicy i kierowcy, zamontować silniczek. Potem dopiero pomyślałem, że na początku może to działać dobrze, ale po kilku ruchach silniczek może nie wrócić do początkowego położenia..

Może elektromagnes?

Cześć

To dobry i bardzo skuteczny system, wystarczy jakiś mały motoreduktor by kręcił zwrotnicami przednich kół tak jak wspomniałes w poście wyżej w samochodzie lub tak jak w samolotowych podwoziach przednich. To jest nas dwóch, mnie się to bardzo podoba ponieważ to jest bardziej zawansowane technologicznie( pracuję i gromadzę podzespoły, rysuję i w końcu jakaś opcja konstrukcyjna). Wiekszość konstruktorów powiela proste konstrukcje typu 2 napędy z przodu i jakiś wleczony ogon na slizgu lub jakies kółko, ale to już było!

Pozdrawiam

Serwo modelarskie wystarczy tam wsadzić...

Odnośnie rozwiązania napędu - pojazdy klasy 2,0 są znacznie prostsze w budowie

- nie wymagają dyferencjału

- nie wymagają budowy układu skrętnego

i sterowaniu

- prostsza kinematyka

na dodatek mają zdecydowanie lepsze własności mobilne (skręcają w miejscu).

Wszystko już kiedyś było, nawet pojazdy klasy 3,0 są już oklepane (fot) 😉

141058-Rovio4.jpg

No ale zobacz.. Koła skręcone prosto - powiedzmy że silniczek jest w położeniu "0", skręcona w lewo "-1", w prawo "1". Po kilku przejściach z położenia np. (0 -> 1 -> 0 -> -1) x10 silniczek z różnych przyczyn (np. ząbek przeskoczy, program zadziała zbyt wolno/szybko) zamiast znaleźć się w położeniu 0 znajdzie się w położeniu np. 0.5... A tak już nie może być.. Chyba że wszystko by zrobić na czujnikach..

No i jesli tylne koła napędzane to rożnica obrotów sie "kłania", mechanicznie zrobić to zaden problem, jeden silnik+dyfer np. modelarski, elektronicznie napewno tez mozna.

Dobry silnik z reduktorem to sie tak szybko nie zacina, np modelarskie serwa, proste jak budowa cepa, cep jest tez maszyną - maszyną prostą.

no ja narazie robię jedno tylne - centralne. Tak narazie będzie prościej 😉

EDIT: Moim zdaniem lepiej by było zastować jakiś elektromagnes, który ciągnie zwrotnice + jakiś mechanizm prostujący..

EDIT2:

Odnośnie rozwiązania napędu - pojazdy klasy 2,0 są znacznie prostsze w budowie

- nie wymagają dyferencjału

- nie wymagają budowy układu skrętnego

i sterowaniu

- prostsza kinematyka

na dodatek mają zdecydowanie lepsze własności mobilne (skręcają w miejscu).

Pisałem już, że chcę zbudować pojazd, który będzie się poruszał jak samochód..

Servo najlepiej. 0 max w lewo 255 max w prawo. A jak się dobrze zmontuje to nic się nie przesunie a ni nie przeskoczy a co do serva to w samym sevie błedów nie będzie bo servo samo ciągle kontroluje swoje położenie

➡️ McRancor.

Wszystko jasne z tymi pojazdami ze zdjecia, ale rzecz polega na tym że chłopak chce zrobić pojazd od podstaw sam i to mi się OGROMNIE podoba, nie chce podążać przetartymi szlakami, chce wejść na cierniowe drogi i to jest chwalebne.

Nie do końca wiem jak działa serwo, bo nigdy tego nie programowałem, ani nawet w łapie nie miałem.. Dzięki za informacje, przyjrzę się tematowi. Mógłbys polecić jakieś konkretne serwo w deseń tego o którym piszesz? (najlepiej niedrogie)

EDIT: ➡️ dziadek46

😅

➡️ ncnk

Wejdż np.do- http://modele.sklep.pl ; http://www.rcskorpion.pl;

http://www.cybor-tech.com.pl< tutaj masz po wejściu w zakladkę części video duzo róznych częsci mechanicznych (kółka zebate) od magnetowidów, tanio.

W modelarskich to nawet widziałem serwa malutkie cos około 20zł za sztukę i to by wystarczyło do Twojego projektu, taniej z tego co sie orientuję nie kupisz. 🤣

Pozdrówka i owocnych rozważań nad konstrukcją

A może jednak silnik z reduktorem i styki na zwrotnicach i położeniu 0, 1, -1. silnik kręci, dopóki nie zejdą się styki.

Rysunek powinien rozjaśnić.

Ludzie, ale po co sobie komplikować życie? Mikroserwo powinno obsłużyć taki mechanizm (zależy ile konstrukcja będzie ważyć) - jest tanie, ma wbudowaną możliwość precyzyjnej regulacji położenia orczyka, przekładnię zapewniającą stosunkowo duży moment obrotowy, zajmuje mało miejsca i łatwo się je instaluje.. Dodam też, że przy motoreduktorze i czujnikach będą możliwe do ustalenia tylko trzy położenia kół - środek, lewo, prawo. W przypadku serwa istnieje możliwość dowolnego regulowania kąta. No i do obsługi nie trzeba marnować 3/4 portów, tylko...jeden.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...