Skocz do zawartości

Symulator

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, mam pytanie, czy nie spotkał się ktoś z jakimś symulatorem robotów. Wymagania mam spore:

->symulacja części elektronicznej

->mechanicznej

->możliwość programowania wirtualnego procesora

->symulacja zachowań robota w wirtualnym środowisku.

Czyli po prostu wirtualny robot.

Słyszałem o Microsoft Robotics Studio. Ktoś miał z tym kontakt?

Wiem, że są programy do symulacji obwodów el. np. Multisim, czy LTspice lub chociażby Crocclips, ale chodzi mi o wszystko w jednym.

Wie ktoś o czymś takim?

Jest coś takiego jak Webots, poczytaj sobie o tym. Dość drogi system.

Symulacji elektroniki tam nie ma, ale bez przesady - można to zrobić na zewnątrz.

• Lubię! 1

Jeśli chodzi o konstrukcję mechaniczną, to polecam Autodesk Inventor - ma możliwość zaprojektowania każdego elementu w pełnym 3D "od pierwszej kreski", wykrywania kolizji elementów oraz symulacji działania (można np. przypisać do wału silnika konkretny moment obrotowy i obserwować jak działa cała konstrukcja). Na koniec można w bardzo prosty sposób, praktycznie paroma kliknięciami, przygotować dokumentację techniczną.

• Lubię! 1

Nie miałem styczności ale troche poczytałem o Robotics studio, jest kilka opcji symulacji

Oczywiście ma obsługe takich języków jak C#, C++, Python lub VPL (Visual programming language)

Programuje roboty takie jak:

LEGO MINDSTORMS NXT

fischertechnik

iRobot Create

Roomba

KHR-1

MobileRobots Pioneer P3DX

Głównie jest poświęcony do programowania takich robocików, ale można na nim robić także inne rzeczy:

->symulacja zachowań robota, np. symulacja sumo:

Cc998496.Sumo2(en-us,MSDN.10).jpg

->roboty z użyciem WebCama, np.:

Cc998456.image001(en-us,MSDN.10).jpg

Bb643226.image001(en-us,MSDN.10).jpg

A na kamerce oczywiście japończyk..

Trzeba by zainstalować to i sprawdzić co i jak.

A tu symulacja walki sumow Robotics Studio:

• Lubię! 1

Wielkie dzięki za odpowiedź 😉.

Niestety Webots odpada, bo pomimo że wygląda bardzo obiecująco, to raczej nie na moją kieszeń 😕.

Proteusa ściągam, zobaczymy, co dalej. I tu wersja trialowa.

Co do Autodesk Inventor, jeszcze się zastanawiam, czy nie jest zbyt skomplikowany.

O Robotics studio trochę też czytalem, tu jest wersja darmowa (uff), pewnie ściągnę. Wygląda nie najgorzej, ciekawy jestem, czy będzie można dodawać własne roboty.

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Witam,
Mam podobną sprawę jak założyciel tematu wiec aby nie zaśmiecać napisze tutaj…

Potrzebuje w miarę przystępny program do symulacji mechanicznej (wiem o Inventorze i zamierzam z niego skorzystać, zastanawiam się jeszcze nad SimulationX, ale jeśli ktoś mógłby polecić jakiś w miarę przystępny program byłbym ogromnie wdzięczny.

Tylko proszę nie piszcie „poszukaj na Google” bo to już wcześniej zrobiłem 😉

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...