Skocz do zawartości

ESC do drona bec liniowy czy jaki?

Pomocna odpowiedź

bo wiem że w jakimś rodzaju BEC powinienem wyjąć wszystkie czerwone kable oprócz jednego inaczej mogę uszkodzić mikro kontroler chce tego uniknąć

OK. No to opinia:

Stabilizator każdego typu daje napięcie wyjściowe. Jednym z czynnikiem co do jego wartości jest losowa zmienność budowy wewnętrznej. Chińskie ESC będą miały tanie stabilizatory więc ta zmienność będzie spora. Jeśli połączysz kilka regulatorów o różnych napięciach zacznie płynąć prąd. Rezystancja będzie niska więc i prąd ma potencjał być spory. Co może coś uszkodzić. Więc po co opierać działanie swojego urządzenia o stabilność procesów produkcyjnych w chińskiej fabryce?

• Pomogłeś! 1

Chumanista, mylisz sie, bez żadnych obaw można łączyć wyjścia regulatorów liniowych. Sam budowałem quadrocoptera i octocoptera gdzie wszystkie esc były liniowe i wszystkie dawały zasilanie do kontrolera.

Połączyłeś drogą o niskiej rezystancji 2 punkty o różnych potencjałach. Zacznie więc płynąć pomiędzy nimi ładunek. Prąd I = V/R. Teraz nie znamy wartości R. Podstawmy 0.2Ω, realistyczne dla dobrych połączeń na goldpinach i dość długich kabli. Mamy więc 0,5V/0,2Ω= 2,5A. Więc tracisz 2,5A*0,5V = 1,25W energii oraz twoje ścieżki, kable i konektory się niepotrzebnie grzeją. Jeśli są źle zaprojektowane mogą ulec uszkodzeniu. Po co ryzykować?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...