Skocz do zawartości

Kurs Arduino - #8 - Sterowanie silnikami DC, pętla for

Pomocna odpowiedź

• 1 miesiąc później...

Bardzo ciekawa część kursu Arduino. Mam wrażenie, że mostek H może mieć znacznie więcej zastosowań niż tylko sterowanie silnikami DC. Możliwość zmiany biegunowości w połączeniu z regulacją mocy można byłoby wykorzystać np. do sterowania modułami Peltiera. Z zależności od kierunku przepływu prądu elektrycznego można byłoby zarówno chłodzić jak i grzać (zmieniać kierunek przepływu ciepła). Może to być wykorzystane do budowy układów stabilizacji temperaturowej utrzymującej stałą temperaturę niezależnie od czynników atmosferycznych. Wydaje mi się, że część produkowanych lampek  choinkowych w sterownikach również wykorzystuje mostki H. Dzięki temu można uzyskać różne efekty świetlne przy wykorzystaniu mniejszej ilości przewodów (trochę tak jak w przykładzie symulacji silnika za pomocą pary ustawionych przeciwstawnie diod LED).

Zauważyłam małą niejednoznaczność w treści opisu dotyczącą kierunku obrotu silnika. W jednym miejscu w tablicy prawdy napisane jest, że przykładowo stan IN1 = 1, IN2 = 0 oznacza obroty w lewo, a w przykładowym programie taka sekwencja oznacza obroty w prawo. Generalnie wg mnie zależy to od sposobu podłączenia silnika do wyjść mostka oraz kierunku obrotów samego silnika. Przyjmując, że silnik ma prawe obroty (zgodnie z ruchem wskazówek zegara) przy podłączeniu zasilania zgodnie z oznaczeniami biegunowości (odpowiednio bieguny "+" oraz "-"), to po podłączeniu bieguna "+" do OUT1 i bieguna "-" do OUT2 mostka, przy stanie IN1 = 1, IN2 = 0 silnik powinien obracać się w prawo, czyli tak jak opisano w programie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...