Skocz do zawartości

Niezależne sterowanie dwoma silnikami bezprzewodowo.

Rigid

Pomocna odpowiedź

Witam.

Jestem początkujący, powoli przerabiam kurs arduino i podstawy elektroniki.

Zamierzam (planuje) zrobić swój pierwszy projekt, najprostszy jaki mi wpadł do głowy.

Ale zanim zacznę składać i kompletować potrzebne części mechaniczne chciałbym w tani i prosty sposób zrobić jakiś działający bezprzewodowy system sterowania dwoma silnikami.

wyglądać to ma tak:

cztery przyciski - dwa do obsługi jednego dwa do obsługi drugiego silnika.

Mam odbiornik i nadajnik RF (ODBIORNIK RF NADAJNIK 433Mhz ARM ARF Arduino) za masakrycznie niska kwotę 4PLN.

Pozmieniałem trochę przykłady i udało mi się uzyskać sterowanie lecz tylko jednego silnika jednocześnie.

Wszystko by działało lecz nie mogę uruchomić obu silników jednocześnie używając 2 switchów np oba silniki do przodu.

Dałbym rade osiągnąć cel dodając kilka przycisków ale to trochę pogmatfało by sprawę ponieważ musiałbym dodać:

1 switch który uruchamiałby 2 silniki do przodu

2 switche do przeciwnych stron

1 do tego aby oba działały do tyłu

Co daje ładną klawiaturę, a nie o to mi tutaj chodzi.

Pytanie moje jest takie czy jestem w stanie zrobić to za pomocą tego nadajnika i odbiornika czy muszę jednak zainwestować w coś innego? Nie ukrywam że zależy mi na prostocie i niskiej cenie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.