Skocz do zawartości

Płytka testowa ATMEGA8 v1.0

Pomocna odpowiedź

rezolut, a nie można dać

➡️ 5V - rezystor - dioda - pin;

➡️ 5V - przycisk - pin?

[ Dodano: 11 Kwi 09 05:12 ]

Ewentualnie 5V - rezystor - przycisk - pin?

rezolut, a nie można dać

➡️ 5V - rezystor - dioda - pin;

➡️ 5V - przycisk - pin?

[ Dodano: 11 Kwi 09 05:12 ]

Ewentualnie 5V - rezystor - przycisk - pin?

Czy niekotorzy z was wogule cos wiedza o procesorach i podstawach elektroniki.

W jakiej kolejnosci to polaczysz z dioda jest obojetne.

Nie moze byc 5V przycisk pin chyba, ze dodasz rezystor podciagajacy do massy. To jednak ma malo sensu, poniewaz avr posiadaja wewnetrzny rezystor ktory mozna ustawic. Podciaga on do 5V, wiec najlepiej zrobic polaczenie masa - przycisk- uC!!!!!

wader_669, doszedłem do tego takim tokiem rozumowania:

Skoro komparator analogowy można bezpośrednio podpiąć do uC, a [komparator] daje sygnały 0/1, to czemu nie można by podpiąć przycisku?

Nie widzę tu nic nielogicznego, co prawda o budowie uC wiem jeszcze niewiele, ale elektroniką interesuję sie odkąd pamiętam i stale uzupełniam spore braki w wiedz.

wader_669, doszedłem do tego takim tokiem rozumowania:

Skoro komparator analogowy można bezpośrednio podpiąć do uC, a [komparator] daje sygnały 0/1, to czemu nie można by podpiąć przycisku? [...]

Można bezpośrednio, tyle, że od masy, nie od 5V.

Sorki, że tak drążę temat, ale nie lubię zostawiac rzeczy niewyjaśnionych do końca "bo tak jest i już się zamknij". Tak uczą w szkole.

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy komparatorem a przyciskiem w sensie podłączenia do uC. Obydwa dają sygnał 0/1, prawda? To skoro można bezpośrenio podlączyć komparator, to czemu nie można tak podłączyć przycisku?

Tylko prosiłbym o wytłumaczenie jak najv\bardzej łopatologicznie.

Pozdr.

coraz wiekszy sajgon sie robi na tym temacie. Poczytajcie note zamiast bezsensu sie klucic!!!

[ Dodano: 12 Kwi 09 03:22 ]

Nie widzę tu nic nielogicznego, co prawda o budowie uC wiem jeszcze niewiele, ale elektroniką interesuję sie odkąd pamiętam i stale uzupełniam spore braki w wiedz.

chyba ogromne jak nawet nie wiesz jak przycisk podlaczyc.

[ Dodano: 12 Kwi 09 03:24 ]

do kubaser jak chcesz ta klawiature umiescic na stale na tej plytce to gratluacje dla ciebie. Wtedy zrezygnujesz z cennych wyjsc procka jak spi i pwm.

[ Dodano: 12 Kwi 09 03:26 ]

tak samo z lcd zrezygnujesz z przerwan (ktore sa moim zdaniem bardzo bardzo cenne) i zrezygnujesz tez z uart-u

Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaka jest różnica pomiędzy komparatorem a przyciskiem w sensie podłączenia do uC. Obydwa dają sygnał 0/1, prawda? To skoro można bezpośrenio podlączyć komparator, to czemu nie można tak podłączyć przycisku?

Sam przycisk nie daje sygnału 0/1, daje albo 0 albo 1, taka jest różnica pomiędzy komparatorem a przyciskiem zwiernym popularnie zwanym uswitchem. Przycisk musisz podłączyć z 1 strony do np. masy, a z drugiej strony musisz podciągnąć pin procesora do plusa przez rezystor lub użyć wewnętrznego podciągania w procesorze. Bez podciągania gdy switch jest rozwarty pin "wisi w powietrzu" ponieważ nie jest podłączony ani do plusa ani do minusa, co może spowodować stany nieustalone.

• Lubię! 1

wader_669 dzięki za rade i

-nie chce klawiatury na stałe

-LCD nie jest mi potrzebny

to jeszcze se pogugluje 😅

P.S. Nie drążcie już tego tematu ❗

Komentarz dodany przez: Sabre

To nie gg, nie używaj tylu znaków interpunkcyjnych. Jeden w zupełności wystarczy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...