Skocz do zawartości

Zdalne sterowanie

Pomocna odpowiedź

Ale te moduły z kompa maja dużo kanałów i są tańsze. A trudno sie taki program pisze czy mógłby ktoś zrobić to za mnie?/ 😋

W sumie nie za wiele jest tam napisane. Wydaje mi się, że od strony kompa też trzeba jakiś programik zrobić. I tu BASCOM leży, że ho ho. Trzeba umieć Delphi albo cuś.

No a jakby ktoś z diody mi coś napisał??

My budujemy Twojego robota czy Ty?

Może byś sam coś poszukał i mierzył swoje możliwości na zamiary.

Treker wiem ale to powiedzcie ostatecznie w jakim języku jest to najłatwiej zrobić w BASCOMIE czy Delphi. To sie będę uczył.

Bascomem nie zaprogramujesz kompa. Bascomem możesz napisać program do uC, ale i tak musisz obsłużyć nadajnik ze strony kompa, więc najlepiej umieć i to i to, a jeszcze lepiej umieć nie BASCOM, tylko C.

BASCOM jest łatwiejszy, ale jak pisał abxyz "Daje błędne pojęcie o działaniu mikrokontrolera".

Zresztą C można też wykorzystać do pisania programów na kompa.

Widzę, że zagmatwałem.

Program na komputer:

C niby można też wykorzystać (chyba już lepiej C++), ale nie jestem pewien, czy do tego celu będzie najlepsze. Delphi ma dużo gotowych funkcji i jest przyjazny(tak słyszałem). Tu sugerowałbym Delphi.

uC:

Tutaj, można wykorzystać C, BASCOM, assembler inne, ale najłatwiej będzie się nauczyć BASCOMA, na diodzie jest kurs, C jest trochę trudniejsze, też jest kurs, ale jeszcze niekompletny, a assemblera kursu nie spotkałem (chociaż niewiele szukałem).

a tu proponuje C

Wybierz co chcesz, ale najpierw zapoznaj się z samym modułem, bo może się okazać, że nie trzeba żadnego programu pisać, lub to przerasta Twoje możliwości, albo też programy są gotowe.

Musisz nauczyć się tu systemu HEX czyli C tu by chyba bardziej pasowało

Hex, kod szestnastkowy np.

0x4F

0x01

0x44

0x to prefiks dla C, C++, C# lub Javy

Ok, więc ja, na przekór innym polecam zwykłą aparaturę modelarską.

Czyli radzi jednak C. Nim można i tu i tu??

A więc tak, może być pascal albo coś podobnego, ale wątpię żebyś przeżył spotkanie 3 stopnia z delphi.

Do twojego pojzdu potrzebujesz: aparatura(E-sky 2.4GHz) odbiornik(razem z apką) 2 silniki, 2regle, akumulator.

Sterowało by się czołgowo, czyli 1 kanał/silnik. To rozwiązanie jest NAJPROSTSZE, jak chcesz przez kompa to życzę miłej zabawy, jek chcesz to poszperam i podam linki do sklepów.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...