Skocz do zawartości

Sprawdzenie płytki

totot3

Pomocna odpowiedź

Czy naprawdę diody LED mają być tak przypadkowo rozmieszczone? Gęściej, rzadziej, wyżej, niżej. To przypadek, czy celowy bałagan? Nie mieszczą się już tu na rysunkach a co dopiero w rzeczywistości. Jeśli niektóre z nich mają współpracować z przyciskami (np. pokazują stan funkcji włączanych klawiszkami), to może warto umieścić je nad odpowiednimi przyciskami? Płytka wygląda na nieprzemyślaną. Niewygodnie jest obsługiwać prawą ręką przyciski umieszczone po lewej stronie urządzenia jednocześnie zasłaniając sobie palcami LEDy po prawej.

Dzięki za wszelkie uwagi. Poprawiłem rozmieszczenie diod, teraz to wygląda o wiele lepiej 🙂. Przyciski służa do zwiększania/zmiejszania interwałów czasowych stopera, a trzeci przycisk powoduje wystartowanie odliczania. Jeżeli chodzi o przyciski to raczej myślałem o obsłudze w pionie, więc problemu z zasłanianiem nie będzie. Czy teraz schemat nadaje się do wykonania?

Moim zdaniem diody nadal są nie do wlutowania bo wciąż ich obrysy zachodzą na siebie, ale może wstawisz mniejsze, np. 3mm zamiast obecnych 5mm i wtedy będzie OK. Jeżeli diodki są jakoś podzielone tematycznie, to też warto je porozdzielać, bo teraz to nawet nie ma jak napisów zrobić (pionowo?). Poza tym jeśli są blisko na styk, przeświecają wzajemnie i nie bardzo wiadomo która akurat świeci. Masz miejsce, ułóż to jeszcze lepiej.

Przyciski 2-końcówkowe są bardzo wąskie i dlatego bardzo delikatne. Jeśli nie ma żadnej obudowy a naciskasz na "gołe" switche, to wystarczy omsknięcie palca i zginasz wyprowadzenia lub urywasz pady. Nie myślałeś o normalnych kwadratowych, 4-wyprowadzeniowych? Są dostępne w wielu wykonaniach, mniejsze i większe, wyższe i niższe:

http://goo.gl/8GGCIT

Możesz spokojnie powiększyć pady wokół otworów. Nawet w obu złączach.

Komentarz dodany przez: Treker

Skróciłem link 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Z tą odległościa to faktycznie nie przemyślałem. A zastosowanie tych 4-końcówkowych switchy faktycznie będzie bardziej wytrzymałe. Płytkę będę próbował wykonać sam. Poprawiłem ułożenie wg Twoich porad.

Zaczyna mieć ręce i nogi. Napisz coś więcej o tym urządzeniu. Jakie czasy będziesz mierzyć? Co to za procesy? Czy będzie jakiś wyświetlacz? A może wyniki będziesz wysyłał przez port szeregowy do komputera? Po co tyle LEDów? Chyba nie robisz timera z odczytem binarnym? 🙂 Czy start/stop będą wyłącznie "z ręki" czy jakieś czujniki? Złącza do nich?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.