Skocz do zawartości

Serwa 360 stopni/

Zygzak

Pomocna odpowiedź

Cześć, kupiłem serwa 360 do robota. Chciałbym się upewnić czy dobrze rozumiem to jak nimi sterować bo naprawdę nie chciał bym ich spalić. Tu jest instrukcja:

Częstotliwość sygnału sterującego to standardowe dla serwomechanizmów modelarskich 50 Hz z wypełnieniem z zakresu 1 - 2 ms. Za pomocą potencjometru umieszczonego w obudowie ustawiany jest punkt środkowy - wypełnienie, przy którym serwomechanizm jest zatrzymany. Podanie wartości wyższej niż ustalony próg powoduje ruch serwomechanizmu w jedną stronę, z prędkością proporcjonalną do podanego wypełnienia. Analogicznie podanie wartości niższej spowoduje ruch w drugą stronę.

Rozumiem że ustawiam sobie ten potencjometr i wysyłam sygnał w przedziale od 0 do 5V np za pomocą (kompilator Arduino) funkcji tone()?

Mam tez pytanie czy normalne jest to że jedno z serw nie chce się obracać. Pierwszym spokojnie mogę obrócić drugim się nie da, a nie chce za dużej siły do tego wkładać żeby go nie uszkodzić. Serwa są nowe, świeżo kupione.

Tutaj opis serwa

Jeśli piszesz takie zdanie:

"Częstotliwość sygnału sterującego to standardowe dla serwomechanizmów modelarskich 50 Hz z wypełnieniem z zakresu 1 - 2 ms"

to w jaki sposób wyciągasz z tego tak pokrętny wniosek:

"..i wysyłam sygnał w przedziale od 0 do 5V np za pomocą (kompilator Arduino) funkcji tone()"

Przecież już krótki rzut oka na dokumentację Arduino (lub pierwsza odpowiedź wyszukiwarki na zapytanie "Arduino servo") daje listę metod obsługi serwomechanizmu. Dwie dla Ciebie najważniejsze to attach i write. Projektując coś na tę platformę, witryna https://www.arduino.cc/en/Tutorial/HomePage powinna być Twoją biblią lub choćby punktem startowym zanim publicznie zadasz jakieś pytanie. Nawet tam nie chciało Ci się zajrzeć? 😥

Serwami nie powinno się obracać ręcznie. Od tej strony jest tam przekładnia przyspieszająca więc musisz przyłożyć bardzo duży moment by obrócić silniczek i możesz zniszczyć tryby. To zły pomysł.

marek1707, uwierz mi że szukałem ale tam są tylko przykłady z serw 180 stopni, nie znalazłem nic o serwach na pracy ciągłej. ( chyba mnie nie zrozumiałeś ale to z mojej winy, to serwo działa jak silnik, ponad 360 stopni) To jak ma ten program wyglądać na tych poleceniach? Wiem ze mogę sterować prędkością i kierunkiem obrotu. Za poleceniem write zawsze wpisywałem o ile stopni ma się obrócić serwo, a w tym przypadku co mam wpisać aby serwo kręciło się przez pewien czas do odporu?

Nie, im wpiszesz wartość bardziej różniącą się od połowy zakresu tym szybciej będzie to serwo się kręciło. Przy połowie zakresu (czyli tam gdzie zwykłe serwo stoi w położeniu neutralnym) to po prostu się zatrzyma. Najprościej będzie, jak wyobrazisz sobie, że zamiast położeniem orczyka tutaj sterujesz prędkością obrotową. Przykładowy program sweep z tutoriala zamiast powoli przesuwać orczyk z lewa na prawo będzie ten twój mechanizm rozpędzał i hamował a potem w drugą stronę. Wgraj go i podłącz najpierw zwykłe serwo a potem to nowe - od razu zrozumiesz różnicę.

EDIT: Jeśli chcesz kontrolować czas przez który masz napęd, musisz najpierw włączyć to serwo (np. pozycja = 0 lub 180), potem ten czas liczyć procesorem i po jego upłynięciu zatrzymać (pozycja = 90).

Nawiasem mówiąc marnie szukałeś. Na stronie opisu metody servo.write() znalazłem przed chwilą takie zdanie:

"On a continuous rotation servo, this will set the speed of the servo (with 0 being full-speed in one direction, 180 being full speed in the other, and a value near 90 being no movement)."

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...