Skocz do zawartości

Pozycja końcówki z danych z żyroskopu, akcelerometru

Alvedro

Pomocna odpowiedź

Cześć, mamy taką sytuację kinematyczną.

W końcówce C chcę umieścić akcelerometr i żyroskop 2 osiowy, punktu D w ogóle nie ma. Znając położenie tego punktu i długości AB i BC policzę kąty między ramionami, na których mi zależy.

Ale najpierw, muszę przerobić dane z czujników na współrzędne, które później wykorzystam i na tym etapie moja wiedza jest strasznie nieuporządkowana i ma braki, dlatego szukam wskazówek czego szukać dalej i na czym się skupić.

Czyli co, przepuścić przyspieszenia przez filtr kalmana i później bezpośrednio podstawić pod współrzędne przy liczeniu kinematyki odwrotnej?

Filtrem kalmana mozesz oszacowac przesuniecie. Oczywiście musisz to dodać do jakiejś pozycji początkowej -- więc ramię musiałoby być na początku wyzerowane. No i oczywiście to są wszystko estymacje i będą się z czasem coraz mniej dokładne robić.

Nie prościej dać tam jakieś encodery? Choćby nawet potencjometr, albo czujnik Hala z magnesikiem?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Chcę się trochę zaznajomić z tematem czujników orientacji, trochę testuję stąd ten akcelerometr.

Nie do końca rozumiem, przeliczyłem dane z akcelerometra na przyspieszenia i w pozycji domyślnej dostaje dane: x=0.04, y=0.03 i z=0.97, czy dobrze rozumiem, że te dane mogę podstawić już pod wzory kinematyki odwrotnej za współrzędne końcówki i po obliczeniu kąty powinny mieć realne wartości, pomijając na razie błędy akcelerometru.

Najpierw sam piszesz, że uzyskałeś przyspieszenia, a w kolejnym zdaniu chcesz przyspieszenia wstawiać jako współrzędne. Coś jakby nie pasuje, nieprawdaż?

Pamiętaj, że ten ~1 w Z to przyspieszenie ziemskie, gdy końcówka jest nieruchoma.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...