Skocz do zawartości

USBASP, arudino uno

Pomocna odpowiedź

Napisano

Mam problem ponieważ chciałem wgrywać programy na atmege 328P-PU bez użycia arduino, lecz programator nie chce się zainstalować na windows 8 (brak podpisów cyfrowych). Bootloader wypaliłem z arduino uno, a czy można programować atmege na płytce stykowej bez wyciągania tej z arduino? Czy za każdym razem muszę przekładać te atmegi?

Zaraz, to jak wypaliłeś bootloader, jak programator ci nie działa?

Generalnie tak, możesz podłączyć programator do odpowiednich nóżek na płytce stykowej, nie ma znaczenia.

A co sterowników do Windowsa, to polecam po prostu sobie zrobić jakiegoś pendrive-a z Linuksem, idealnie nadaje się do takich rzeczy, nic nie trzeba doinstalowywać, a Arduino IDE wygląda dokładnie tak samo.

Przez arduino uno wypaliłem bootloader. Ale chodzi mi o programowanie nie tej amtegi która jest włożona do arduino tylko drugiej która była by podłączona na płytce stykowej

prevud, przeczytaj pierwszy post. Nie mogę zainstalować USBASP ponieważ nie ma podpisów cyfrowych na win 8 (próbowałem różne sposoby i nic). Więc programuje atmegi przez uno tylko ze muszę wciąż podmieniać w tym arduino. Pytam czy da się zaprogramować atmege przez uno gdy w arduino jest atmega, i w tym czasie programować druga na płytce stykowej?

prevud, przeczytaj pierwszy post. Nie mogę zainstalować USBASP ponieważ nie ma podpisów cyfrowych na win 8 (próbowałem różne sposoby i nic). Więc programuje atmegi przez uno tylko ze muszę wciąż podmieniać w tym arduino. Pytam czy da się zaprogramować atmege przez uno gdy w arduino jest atmega, i w tym czasie programować druga na płytce stykowej?

Wyłączałeś podpisy cyfrowe przy ładowaniu systemu?

Instalowałem to na win8 i nie miałem problemów wcześniej.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...