Wojtek Napisano Kwiecień 19, 2009 Udostępnij Napisano Kwiecień 19, 2009 Czym się różnią typy tranzystorów bipolarnych (np. BC557 i BC547) i ostatnio jak przeglądałem tranzystory typu mosfet to pisało obok nich 55v to znaczy że są na 55v? 😕 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
eosik Kwiecień 19, 2009 Udostępnij Kwiecień 19, 2009 ehh...a od czego sa noty katalogowe?? tranzystory roznia sie parametrami, charakterystykami, wartosciami pradow itp. zdaza sie, ze dwa lub wiecej tranzystorow ma takie same parametry, wtedy sa to odpowiedniki. na dodatek bipolarne dzieli sie na npn i pnp, a mosfety na z kanalem typu p i z kanalem typu n. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Kwiecień 19, 2009 Udostępnij Kwiecień 19, 2009 Przeczytaj najlepiej se jakiś kurs podstaw elektroniki, np. http://www.dzikie.net/index.php?art=podstawy_elektroniki&ap=4&cpage=1 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek Kwiecień 19, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 19, 2009 Przeczytałem to i jeszcze parę innych artykułów o tranzystorach, ale czy jeśli przy tranzystorze pisze 55v to muszę go zasilać 55 voltami? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Special11 Kwiecień 19, 2009 Udostępnij Kwiecień 19, 2009 Nie, to jest MAX ilość voltów Czyli nie możesz zasilać tego np. 75 voltami 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
madik Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Polecam fajne artykuły o elektronice opisujące np. tranzystory http://www.elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&file=index&func=display&ceid=60&meid=13 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 A w tranzystorach bipolarnych typu PNP prąd zawsze musi płynąć najpierw przez emiter a potem bazę (to znaczy czy emiter musi byc podłączony do plusa a baza do minusa czy może byc różnie). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Witam,bazą się otwiera tranzystor niezależnie czy jest to PNP czy NPN. Tylko że dla NPN prąd wpływa do bazy a dla PNP prąd z niej wypływa. Tak bardziej łopatologicznie dla praktyka różnica między tranzystorami PNP i NPN polega na odwrotnej biegunowości napięć o raz odmiennym kierunku przepływu prądu. Pozdrawiam Krzysztof "Decado" Piontek Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Jeszcze jedno pytanko dotyczące sterowania radiowego: gdybym kupił 2 takie moduły ( http://www.propox.com/products/t_92.html ) to musiałbym podłączać do niego mikroprocesor i co oznaczają złącza PALE, PDATA, PCK, DCLK ,DIO , CHP - wiem że jest tam napisane ale ja mało z tego rozumiem. Biorę też pod uwagę przerobienie samochodu RC wtedy podłączyłbym w miejsce starych silników taki mostek H --> ( http://obrazki.elektroda.net/11_1214407230.jpg ) i dopiero mój silniczek tylko czy te diody na tym schemacie to diody prostownicze? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Te diody musza być bardzo szybkie, osobiście polecam serie BY, np BY397. Co do opisu wyprowadzeń to tam jest bardzo fajnie opisany. Ale jeśli nie masz doświadczenia z programowaniem to odradzam te moduły. Po prostu nie dasz rady ich obsłużyć. Pozdrawiam Krzysztof "Decado" Piontek Edit,Jeszcze fajna jest dioda BY228, oraz BYW72. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Może temat już wyczerpany, ale się umęczyłem przy rysowaniu i dam efekt: Przykładowe schematy użycia tranzystorów NPN i PNP. Niebieskie połączenia należy przerwać, aby tranzystor przestał przewodzić. Elementy brałem pierwsze lepsze, więc proszę się nimi nie sugerować 😉 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 A istnieją jakieś moduły które dam radę obsłużyć (nie wymagają programowania). Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Nie wiem nic o takich modułach ale sa pewne proste moduły. RT6(nadajnik) RR4(odbiornik) Ich obsluga jest prosta i przyjemna a sprowadza się do wykorzystania sprzętowego łącza RS232 i gotowych poleceń w BASCOMie. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Wojtek Kwiecień 20, 2009 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 20, 2009 W sklepie w którym kupuję chyba niema diód prostowniczych z seri BY, są tylko takie --> http://www.sklep.avt.com.pl/go/_search/full_search.php?SEARCH_FORM=&search_query_words=dioda+prostownicza&type=all&x=8&y=10 czy któraś z nich się nadaję i poco wogóle w tym układzie te diody? [ Dodano: 20 Kwi 09 08:18 ] A nie, przepraszam są z serii BY - BY227S i BY255 - które lepsze? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Kwiecień 20, 2009 Udostępnij Kwiecień 20, 2009 Te diody mają odsprzęgać szpilki z silników które mogły by ci układ spalić. I nie żadna z nich sie nie nadaje. Są zbyt wolne. Wogóle polecam ci kupować na www.tme.pl jest szybciej(paczke zamówioną np. w poniedziałek dostaniesz najpóźniej w środę.) i mają bardzo bardzo duży wybór części. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź