Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

Jak już kupujesz to kup sobie stacje lutowniczą XY 369, sam mam taką i używam jej od 4 lat bez wymiany grota 😉. Bardzo szybko sie rozgrzewa i łatwo można do niej kupić inne rodzaje grotów, a co najważniejsze jest stosunkowo tania jak na swoje parametry.

A co do tych watów, to podaj konkretną lutownice o którą pytasz.

Special11>> Jeśli to jest kolbówka to 100W to będzie tak w sam raz 🙂 Ale jeśli jest to lutownica punktowa to faktycznie 30W powinno starczyć.

Niepodoba mi sie że mają taką dużą moc, ale to może takie moje zboczenie 😉. Bo moja stacja ma 45W.

Myślę że 60W starczy ale niech się jeszcze wypowiedzą bardziej doswiadczeni z tymi lutownicami.

Przecież tam są gotowe mostki (najczęściej na tranzystorach), po co chcesz robić jeszcze jeden? Co rozumiesz przez pojęcie "nastąpił by zbyt duży spadek mocy" i skąd wiesz, że właśnie tak będzie?

Przygotowałem sobie taki schemat:

czy jest poprawny?

x1, x2, x3, x4 to podłączenie do tego modułu radiowego z samochodu RC.

Tak, ale pamiętaj że jeśli dasz na zasilanie silników takie samo napiecie jak na logikę L293d to na wyjściach względem masy będziesz miał napięcie mniejsze o ok. 1.2 albo 1.6V.

Wynika to z tego że w L293d są tranzystory biopolarne.

Pozdrawiam

Tak, ale pamiętaj że jeśli dasz na zasilanie silników takie samo napiecie jak na logikę L293d to na wyjściach względem masy będziesz miał napięcie mniejsze o ok. 1.2 albo 1.6V.

Wynika to z tego że w L293d są tranzystory biopolarne.

Pozdrawiam

Warto jeszcze pamiętać, że stan niski na wyjściach to około 0.7V, więc kolejny spadek napięcia do uwzględnienia.

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...