Skocz do zawartości

LEDowe oznaczenia dla dronow

malyboa

Pomocna odpowiedź

Siemanko .

Mam do was Panowie i Panie pytanie , totalnie lamerskie. Potrzebuje zbudowac okolo 100 sztuk takich ... power upow dla dronow .

Gdyz scigamy sie dronami a zeby stworzyc wlasna trase potrzebujemy wlasnie takie trojkaty swiecace jak w grach wyscigowych ... takie ala Power Upy .

ja chce swoje stworzyc w formie trojkatow . I tutaj teraz dochodzi moje pytanie . jak to z tymi lampkami zeby byly najtansze jak sie da. czy sa juz opracowane jakies takie Paski ledowe ktore mozna jednym przyciskiem guzika wlaczyc by sobie dzialaly i migaly w jakims tam rownej interwale czasu? Potrzebowalbym biale , pomaranczowe , czerwone i niebieskie ...

czy moze jednak lepiej kupic jakas rolke i samemu odcinac i w jakis sposob zamatowac wlacznik racej sterowanie tym z arduino zdalnie byloby super ... ale watpie czy wtedy nie stalaby sie to konstrukcja zbyt skomplikowana...

moglibyscie moi drodzy panstwo obrzucic mnie pomyslami , albo uwagami , blagam o powstrzymanie sie przed krytyka braku polskich znakow. Poprostu ich niemam ... nie mieszkam w polsce. Wiem da sie to ustawic , ale wtedy nie zgadaja sie przyciski z klawiatury z tym co jest ustwione.

pozdraiwam Radek

Zwykłe ledy w taśmie, tzw. łazienkowe, są dostępne i białe, i jednokolorowe, i RGB. Do tego dedykowany zasilacz, no i ewentualne możesz wziąć Arduino oraz jakieś mocniejsze tranzystory, no i załączać te paski ledów. Ale te paski ledowe nie są moim zdaniem tanie, choć nic lepszego chyba nie znajdziesz.

A co do klawiatury, to z reguły są dostępne w systemie 2 klawiatury polskie, jedna z nich ma zamienione miejscami Y z Z.

Taśmy LED wyglądają wieczorem w kamerce FPV niesamowicie. Robisz rusztowanie z drewnianych listewek, rurek PCV itp, na to naklejasz taśmę (z dwóch stron?) a koniec podłączasz do akumulatora żelowego 12V i stawiasz gdzieś na placu lub wieszasz w lesie między drzewami. Jeśli chcesz żeby mrugały, to wystarczy sklecić prosty układzik na 555 i jakimś większym tranzystorze, ale gdyby miały być zdalnie sterowane to już jakieś radio musisz wstawić - nie wiem czy warto. Cała figura świetlna nie może być zbyt mała, bo zamiast wyścigów będzie jatka.

Teraz sklepów sprzedających takie taśmy są setki: od dużych supermarketów, przez hurtownie budowlano-oświetleniowe aż po małe firmy zajmujące się tylko tym. Ceny od ok. 5 do 30zł i więcej PLN za metr.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...