Skocz do zawartości

Schemat montażowy. Jaki program?

Bazzby

Pomocna odpowiedź

Potrzebuję wykonać schemat montażowy do swojego LFa robionego, z tym, że płytka nie jest zrobiona powierzchniowo, wszystkie elementy są w obudowie przewlekanej.

Chodzi mi o coś takiego jak w tym artykule:

https://www.forbot.pl/forum/topics20/dla-poczatkujacych-przepis-na-robota-w-pelni-programowalny-line-follower-vt2356.htm

Może cie polecić jakiś program do wykonania tego, czy pozostaje mi bawić się w to pędzlem w Paincie?

Bazzby, ale chodzi o wykonanie na płytce uniwersalnej, czy chcesz wykonać projekt własnej PCB?

PCB już mam 😉 Chodzi o projekt płytki uniwersalnej. Taki widok z góry, dokładnie jak wspomnianym przeze mnie wyżej artykule

Bazzby, to niestety najprawdopodobniej będziesz musiał samodzielnie narysować wszystko (przynajmniej tak było to robione w podanym przez Ciebie artykule).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Niewielu ludzi o tym wie, ale Fritzing naprawdę dobrze nadaje się do projektowania płytek prototypowych.

Wszystko, co trzeba zrobić to skasować breadboard, który jest domyślnie i przeciągnąć z palety odpowiednią płytkę (taką z paskami albo tylko z dziurkami). We własnościach elementu możemy ustawić wielkość. Jeśli mamy stripboard, to klikając na paski możemy usuwać lub dodawać połączenia.

Dzięki temu, że Fritzing operuje na obrazkach części tak jak one wyglądają, a nie na symbolach czy footprintach, możemy dość dobrze dopasować odległości dziurek do naszych elementów. No i najlepsze jest to, że jeśli najpierw zrobimy schemat, to potem Fritzing nam pokazuje przerywanymi liniami co należy z czym połączyć, oraz pozwala zweryfikować poprawność połączeń.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.