Skocz do zawartości

CO jest potrzebne do zrobienia frezarki CNC z arduino

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

chciałbym zrobić frezarkę na arduino, która tnie sklejkę🙂

Prosiłbym o informację bardziej doświadczonych użytkowników co jest potrzebne do jej budowy (oczywiście z wykorzystaniem arduino) oraz jeśli jest możliwość wysłania linków to linki gdzie daną rzecz można kupić

Z góry dzięki.

Witamy.

Do zbudowania frezarki - nawet na Arduino - potrzebna jest wiedza z zakresu mechaniki, elektroniki i troszkę programowania. Nie wiem czy można to gdzieś kupić, zapytaj swojego tatę. Po kilku latach, nabyciu wprawy w obsłudze podstawowych narzędzi (młotek, piła, programy CAD/CAM) i zbudowaniu kilku prostszych urządzeń możesz spróbować podejść do budowy prostej frezarki. Być może da się to zrobić na skróty, np. przez zakup jakiegoś kitu, ale tak czy tak musisz to uzgodnić z rodzicami. W międzyczasie zajrzyj na fora dedykowane temu tematowi, np tam:

http://www.cnc.info.pl/

i ew. opowiedz nam swoje wrażenia.

Jeśli chodzi o programowanie to c znam w stopniu podstawowym, java dobrym. Wprawę w obsłudze narzędzi mam - remont mieszkania właśnie mam za sobą

Programy CAD/CAM - widziałem że są różne gotowe wzorce więc tu nie widziałbym większego problemu

Zostaje problem mechaniki i elektroniki. Tego nie znam, ale od czegoś trzeba zacząć,
stąd pytanie na tym forum

Mamy tu na forum kilka fajnych kursów elektroniki i Arduino, zacząłbym od tego. Z mechaniką trudniej, pewnie wypadałoby sie przejść do biblioteki i poszukać czegoś o obróbce skrawaniem.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...