Skocz do zawartości

Zbyt słabe mostki w płytce

Bydle

Pomocna odpowiedź

Dzień dobry!

Mam problem z zbyt słabymi mostkami H na płytce do minisumo, którą dostałem z UTP. http://roboty.utp.edu.pl/wp-content/uploads/2015/01/sumo_motor_5.png (dół płytki)

http://roboty.utp.edu.pl/wp-content/uploads/2015/01/sumo_base_5.png (góra)

http://roboty.utp.edu.pl/wp-content/uploads/2015/01/instrukcja_2014.pdf (instrukcja płytki)

Otóż, niestety moje silniki pobierają prąd o natężeniu 8A, a wyjścia na płytce są przystosowane do max 4A. Wyjścia na silniki mają też PWMy, z których ja nie musze korzystać, ponieważ mój robot będzie jeździć na 100% lub 0%. Sam zastanawiałem się nad przekaźnikami, ale nie wiem czy przy moich silnikach i kołach (które mogą rozpędzić robota do 0,8m/s) nadążą. Proszę o wszelkie rady i pomysły za które już jestem wdzięczny 😃.

Moim zdaniem płytka UTP jest wciąż taka sama i trudno tu mówić o za słabych mostkach. 4A na kanał to całkiem niezły wynik w minisumo. Popełniłeś błąd używając zbyt mocnych silników niedopasowanych do specyfikacji i nie odwracaj kota ogonem. Wyjść masz kilka: albo zbuduj własne, silniejsze mostki, albo użyj przekaźników (my też nie wiemy czy "zdążą", bo nie wiemy na co) albo jednak zacznij korzystać z PWM - przy wysterowaniu <50% Twoje silniki nie powinny przeciążyć istniejących driverów.

Możesz też pójść w napięcie: jeżeli naprawdę zależy Ci na mocy to użyj silników na wyższe napięcie (jeżeli masz jeszcze zapas do 14V) a mniejszy prąd. Mocowo wyjdzie na to samo a owca będzie cała. Błędy kosztują, zawsze tak jest.

Nigdzie nie pisałem, że to wina płytki z UTP. Piszę po prostu że chciałbym użyć silników, które pobierają 8A, a nie 4A. A z ''nadążyć'' chodziło mi to czy cewki w przekaźnikach wysterują w odpowiednim czasie szybkiego robota mini sumo tak by nie skręcał zbyt późno(czy 1 słowem chodzi mi o czas reakcji przekaźników).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bydle (przepraszam, że tak bezpośrednio) - pomijając fakt błędu Twojego lub czyjegoś, czy możesz napisać którą propozycję wybrałeś? A może masz jeszcze jakiś inny pomysł? Chętnie usłyszymy jak postanowiłeś rozwiązać problem "zbyt słabych mostków".

Przekaźniki są tylko częścią łańcucha sterowania robotem. Wszystko zaczyna się od czujników, potem kawałek programu, wypracowanie decyzji, gdzieś dalej drivery i na końcu silniki z ich mechaniką, przekładniami, luzami i bezwładnościami. Czujniki mają swoje opóźnienia a i silniki - gdy będą zbyt duże nie wejdą na obroty w czasie zerowym choćby z powodu momentu bezwładności wirników. Przysiadanie zasilania (przecież nie będziesz woził elektrowni na pokładzie) też dosypuje swoje trzy grosze do dynamiki napędów. Do tego dorzucasz ze 20ms na przekaźniki - to dla Ciebie dużo czy mało ba ja nie wiem. Jeżeli nie planujesz sterowania PWM, to prosty przekaźnik jest OK. Jeżeli zechcesz sterować łagodniej, to przekaźnik DPDT plus jeden duży tranzystor i masz napęd dwukierunkowy z PWM. A najprostszym(?) lub raczej najbardziej eleganckim wyjściem jest zrobienie swojego drivera silnikowego na mostkach proponowanych przez ps19. Kupujesz scalaki, robisz płytkę, montujesz, odpalasz i nie narzekasz. Co więcej, zyskujesz w sieci sławę gościa co to zrobił fajny i mocny shield do kontrolerów UTP. Moim zdaniem kusząca perspektywa, nie sądzisz?

Wpadłem na pomysł, ale nie wiem czy nie jest to czasem błędne myślenie z mojej strony. Czy jeśli mam 2 płytki i do górnej podczepie piętrowo zamiast 1 to 2 dolne płytki to będzie dobrze czy musiałbym zmieniać któreś elementy na większe w górnej płytce? Zrobiłbym przedłużenia wszystkich pinów w jednej płytce dolnej i do niej od dołu podczepił ostatnią. Co o tym sądzicie, będzie działać? Jeśli jest to bardzo głupie, to proszę nie besztajcie za mocno (elektronik ze mnie marny)xD.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.