Skocz do zawartości

Robot poruszający sie po szynie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witajcie, chciałbym zapytać Was o sposób realizacji robota/platformy poruszającego się po metalowej szynie zarówno w poziomie jak i w pionie. Prosiłbym o podpowiedzi oraz materiały.

Pozdrawiam!

Możesz podać więcej szczegółów? Co to ma robić? Jakie długie mają być te szyny? Jaki ciężki ma być robot i co ma oprócz tego mieć zamontowane? Jaki masz budżet?

Celem robota jest wielozadaniowość, właściwie ma to być taki "pokojowy bajer", ale głównym jego celem jest poruszanie się ponad doniczkami oraz podlewanie domowej uprawy truskawek 😋. W związku z tym na początku szyna byłaby długości ok. 1.5m, jednak po pewnym czasie miałbym zamiar ją rozszerzać jeśli nie stanowiłoby to większego problemu. Platforma składałby się z minimum, tj. silników do poruszania (najlepiej takich z których dałoby się odczytywać aktualne położenie), podczerwony czujnik zbliżenia, oraz rurkę połączoną z zaworem/pompką, która/y jednak najpewniej znajdowałaby się poza robotem. Ciężko powiedzieć mi coś szczegółowego o budżecie, najważniejsze jest to by całość była jak najtańsza, wiele rozmaitych części zwłaszcza elektronicznych oraz trochę mechanicznych mam już.

Popatrzyłbym na szyny od firanek albo zasłonek prysznicowych. Napęd najlepiej zrobić poza robotem -- nawijać sznurek umieszczony w szynie, w ten sposób nie będzie problemu z poruszaniem się pionowo.

Dobry pomysł z tym sznurkiem, ale jak tu załatwić problem zmiany trasy z pionowej na poziomą?

Na początku miałem pomysł by robot za pomocą nakrętki sprzężonej z silnikiem poruszał się się po "śrubie", jednak nie wiem jak kręcić tą nakrętką.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...