Gieneq Maj 12, 2022 Udostępnij Maj 12, 2022 @Macej98 masz opóźnienie 5sekund. Zmienna zmiana ustawi się w przerwaniu ale główna pętla musi doliczyć swoje żeby sprawdzić warunek jeszcze raz. Zrób to na jakimś while(licznik>5000) delay(1) żeby zwiększyć częstość odczytów, albo w ogóle odrzuć delay i użyj millis
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Cześć wszystkim, Mam problem donośnie o czujnik PIR. W ogóle go nie wykrywa, podłączałem każdy pin różnie, próbowałem wszystkich możliwośći, i nie wykrywa ruchu. Mógłby ktoś pomóc?
ethanak Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Schemat, zdjęcie, kod - niestety nie mam prądu a szklaną kulę mam w wersji na 230V
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Myśle, że wszystko jest dobrze, ale może coś jest z czujnikiem.
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Kod jest taki sam, jak w tej cześci, czyli taki jak przy zadaniu 4.2
ethanak Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Trochę słabo na tych zdjęciach widać - jesteś pewien że masz zasilanie na czujniku?
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Przed chwilą, ethanak napisał: Trochę słabo na tych zdjęciach widać - jesteś pewien że masz zasilanie na czujniku? Tak, zasilanie jest podpięte do 5V, i dalej nic.
ethanak Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 A możesz jednak sprawdzić multimetrem na pinach? Zawsze możesz sprawdzuć sam czujnik - podłącz zasilanie, na pinie wyjścia (środkowy) powinno być 3.3V przy wykryciu ruchu.
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 @ethanak Dobrze spróbóje, chodzi czerwoną sonde przyłożyć do końcówki przewodu idącego do pinu 5v a czarną do początku przewodu idącego od czujnika? Przepraszam kurs elektroniki dawno robiłem, i niektóre rzeczy zapomniałem.
ethanak Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 Kurcze, nie mam pod nosem czujnika a teraz go nie znajdę (naprawdę nie mam prądu). Odłącz przewody od czujnika i sprawdź czt tam jest zasilanie (skrajne piny). Jeśli jest, to sprawdź sam czujnik (3.3V miedzy środkowym pinem i masą)
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 1 minutę temu, ethanak napisał: Kurcze, nie mam pod nosem czujnika a teraz go nie znajdę (naprawdę nie mam prądu). Odłącz przewody od czujnika i sprawdź czt tam jest zasilanie (skrajne piny). Jeśli jest, to sprawdź sam czujnik (3.3V miedzy środkowym pinem i masą) Dzieki, juz sprawdzam.
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 4 minuty temu, ethanak napisał: Kurcze, nie mam pod nosem czujnika a teraz go nie znajdę (naprawdę nie mam prądu). Odłącz przewody od czujnika i sprawdź czt tam jest zasilanie (skrajne piny). Jeśli jest, to sprawdź sam czujnik (3.3V miedzy środkowym pinem i masą) Przykładam czarną sonde do masy, a czerwoną do zasilania, i na mierniku 0, jeśli czujnik się zepsuł, to kiedyś zamówie nowy, chyba ten czujnik nie jest aż bardzo potrzebny do dalszych tematów? Jak będe kiedyś miał jeszcze jeden to wróce do tego tematu.
ethanak Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 To raczej źle podłączone przewody. Podłącz się bezpośrednio do Arduino bez żadnej płytki stykowej.
Dustek Maj 27, 2022 Udostępnij Maj 27, 2022 6 minut temu, ethanak napisał: To raczej źle podłączone przewody. Podłącz się bezpośrednio do Arduino bez żadnej płytki stykowej. Z czujnikiem podpiętym do Arduino między vcc a gnd jest 5v.
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »