Skocz do zawartości

IoT - Internet Rzeczy, prognozy popularności były zawyżone?

Komentator

Pomocna odpowiedź

html_mig_img
W 2020 roku do Internetu Rzeczy (IoT) miało być podłączone 50 miliardów urządzeń. Ta ogromna liczba niewątpliwie działa na wyobraźnię.Mamy już jednak drugą połowę 2016 roku i czas przyznać, że te prognozy superszybkiego rozwoju powoli okazują się przesadzone.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Bo tak naprawdę internet rzeczy, przynajmniej dla mnie ma dzisiaj sens tylko jako, wzmacniacz WiFi wbudowany w żarówkę. Ktoś może będzie zachwalał inne funkcje i możliwości. Owszem, przez pierwszy tydzień, dwa użytkowania, zanim nie zapomnimy, że nasz czajnik jest sterowany z smartfona i zaczniemy go używać normalnie, czyli tak jak jest w gruncie rzeczy najwygodniej. Gniazdko sterowne smartfonem, to już wszystko kiedyś było, tylko bez smartfona.

IoT to taka próba urzeczywistnienia trochę wizji z filmów SF, tylko czy naprawdę tego potrzebują zwykli ludzie ?

Jak dla mnie to przerost formy nad treścią, oczywiście uogólniając. Są dziedziny co może być to naprawdę fajna sprawa, jednak większość to sztuczne napędzanie rynku. Sterowanie domowych urządzeń jak się jest w domu? Zapalanie światła i inne bajery. Ręcznie się to zrobi 3 razy szybciej. A co do tego czajnika? Udajemy się do drzwi domu i na telefoniku włączamy czajnik. Heh, niesamowity zysk czasowy.

Pozdrawiam

Wydaje mi się, że wiele osób zbyt mocno powiązuje iot z bajerami w do domu itp., podczas gdy to właśnie do zastosowań przemysłowych ma on największe korzyści. Samo iot ma 2 filary: zbieranie danych i ich dokładna analiza, a z tego mamy już konkretne pieniądze. Dla przykładu na podstawie danych zebranych w czujnikach w koparce górniczej, system dokładnie przewiduje kiedy należy wymienić daną część, nie powodując przy tym przestoju jaki spowodowała by nagła awaria. I zaznaczam tylko, to już było, jak zresztą całe iot, ale teraz ma nazwe i popularność.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Tak jak napisał joda17 dużą przewagą IoT miała (i nadal ma być) analiza danych zbieranych na dużą skalę, a Internet ma tutaj służyć do wymiany informacji, a nie tylko do zdalnego sterowania. Mam jednak wrażenia, że o takich projektach jest znacznie mniej wiadomości. Producenci sprzętu AGD/RTV mają większe chęci do masowego informowania o IoT stąd pewnie głównie takie zastosowania docierają do większości osób. Osobiście byłem wręcz trochę przytłoczony ilością sprzętu AGD podciągniętego pod IoT, który można było w tym roku zobaczyć na IFA. W sumie przez chwilę uznałem, że jestem "na to za stary", bo nie koniecznie potrzebuję Internet w każdym urządzeniu kuchennym 😉

Jeśli mowa o przemyśle to jest coś takiego jak Industrial Internet of Things (IIoT), i nie utożsamiał bym przemysłowych zastosowań do "cywilnych". Całkiem inne światy. Obserwując newsy najwięcej paplania jest o tych cywilnych nie o profesjonalnych zastosowaniach.

A co do tego czajnika? Udajemy się do drzwi domu i na telefoniku włączamy czajnik. Heh, niesamowity zysk czasowy.

Pozdrawiam

Hm.. zanim wyciągniesz telefon, uruchomisz aplikację, zalogujesz się i kikniesz na czajnik, pewnie zdążysz otworzyć drzwi i wejść do kuchni. Gorzej jak będziesz miał komunikat "W czajniku nie ma wody !!!" 🤣

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.