Skocz do zawartości

Kurs budowy robotów - wstęp, spis treści

Komentator

Pomocna odpowiedź

Mam takie pytanie zbudowałem swojego robota i zasilam go baterią 9V. Wszystko działa dobrze ale po miesiącu użytkowania bateria się wyczerpała. Chcę zasilać robota jakimś akumulatorem. Próbowałem zasilać go akumulatorem li-pol 3,7v i 450mAh. Jednak ten akumulator nie był wystarczający do tego robota. Chciałbym się zapytać jakim akumulatorem powinienem zasilać tego robota aby akumulator długo wytrzymał i można go było ładować. Proszę o odpowiedz.

@kamilllllll witam na Forbocie 🙂 Zasilanie takiego robota z baterii 9 V to niezbyt dobre rozwiązanie. Jak rozumiem miałeś na myśli 6xAA? To już dobra opcja 😉 Najprostsze rozwiązanie to 6 akumulatorków AA, inna opcja to akumulator LiPo o napięciu znamionowym 7,4 V.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Kurs wygląda na ciekawy, ale zastanawiam się czy nazwa jest odpowiednia. Generalnie brakowało mi rzeczy takich jak dobieranie kół i silników, jak dobrać sterownik silnika, jak dobrze zaprojektować obudowę etc. zatem moim zdaniem kurs powinien mieć tytuł "kurs programowania robotów" no i nie ukrywam, że z kursu poświęconego samej budowie bym chętnie skorzystał.

@daneil737 dziękuję za opinię. Faktycznie w tym kursie skupiliśmy się bardziej na programowaniu, bo z założenia chodziło tu o pokazanie jak tworzyć różne typy robotów, a obecnie bardzo dużo zależy właśnie od programowania. Możliwe, że w przyszłości skupimy się bardziej na mechanice 🙂 

Hej, mam pytanie co do ceny kursu.

Dlaczego aż 400zł?

Rozumiem jeszcze jakby w zestawie było Arduino, ale nie ma. Sam shield kosztuje sam 139zł, więc za co jest doliczone 260zł? Za te tanie silniki, pilota, czujniki, plastikowe częsci i kawałek platformy? Patrząc na ich cenę za sztukę to nie wychodzi tyle.

Proszę o przyczynę, bo to naprawdę dziwna jak dla mnie cena. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.