Skocz do zawartości

ASUS Tinker Board - mocna konkurencja dla Raspberry(?)

Pomocna odpowiedź

Napisano
html_mig_img
Od dłuższego czasu na runku jednopłytkowych komputerów króluje Rasperry Pi, czy jednak taki stan się utrzyma?ASUS, jeden z potentatów branży komputerowej, wprowadził do sprzedaży konkurencyjny produkt Tinker Board, który pozornie wygląda jak kopia popularnej maliny.

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

• 2 tygodnie później...

W sumie fajna sprawa gdyby nie cena....

Ja osobiscie od pol roku uzywam 64-bitowego Odroid-C2 na 4-rdzeniowym 1,5GHz procku Amlogic S905 - wedlug mnie wcale nie gorszego konkurenta dla Tinkera.

http://www.hardkernel.com/main/products/prdt_info.php

Odroid-C2 moze nie ma na pokladzie wifi z BT (dongle na USB dzialaja bez problemu) ale ma za to zlacze pamieci flash eMMC 5.0 (znaaaacznie szybsze niz SDXC UHS-1), odbiornik podczerwieni (np.do pilota zdalnego sterowania), obsluguje HDMI-CEC (pilotem od TV sterujesz np. KODI poprzez HDMI) i tym samym bije mlodszego konkurenta na glowe wsparciem dla 64-bitowego Debiana czy Ubuntu64 🙂

Poza tym jest jeszcze kwestia ceny: Odroid-C2 kosztuje ok. 40 USD (w Polsce troche wiecej ale nie aa tyle zeby sie martwic 😉 )

Cena nie jest aż takim problemem, jeśli to jest jednorazowy wydatek. Natomiast dużym problemem jest wsparcie tego. Te wszystkie tanie płytki na allwinerach wychodzą z kernelem pełnym blobów i może doczekują się jednego update-a, jak mają szczęście. No i zostajesz po 2-3 latach z płytką na której działa tylko zakurzony zabytek, dziurawy jak ementaler i tak samo pachnący.

W przypadku firmy w rodzaju ASUSa jest jakaś nadzieja, że będą to utrzymywać, choć sądząc po tym jak im się start udał, to nie wstrzymywałbym oddechu. Niestety, w tym wyścigu przetrwają tylko długodystansowcy.

Cena nie jest aż takim problemem, jeśli to jest jednorazowy wydatek.

Nawet jeżeli jest o 60% większa za płytkę o bardzo podobnych możliwościach??

Poza tym jak napisałeś - te układy RK to raczej zamknięta konstrukcja i nie ma do tego wsparcia zbyt wiele... Nawet hasło "ASUS" mnie tu nie przekonuje....

Niestety właściwie wszystko co nie jest oryginalnym Raspberry Pi cierpi na to samo - słabe wsparcie. Jedne rozwiązania mają trochę lepiej, inne gorzej, ale ogólnie problem jest ten sam. Moim zdaniem porównywanie parametrów sprzętu nie biorąc pod uwagę oprogramowania i wsparcia jest zupełnie bez sensu. Co z tego, że wiele chińskich klonów ma lepsze parametry, skoro szybko okazuje się, że nawet producent nie zapewnia wsparcia dłużej niż kilka miesięcy - później ma nowy model i do starszego nie oferuje pomocy, startowników, ani nawet dokumentacji.

Jeśli ASUS zbuduje społeczność zainteresowaną wsparciem jego produktu, to ma szansę osiągnąć sukces. Inaczej będzie to tylko jedna z niezliczonej rzeszy płytek "lepszych od raspberry" - ale bez wsparcia.

Jak chodzi o C2 to moje wrażenia są diametralnie inne. Wcześniej używałem XU4 i zabawa z C2 szybko okazała się powodem do irytacji i umieszczenia płytki głęboko w szufladzie z etykietą "może kiedyś".

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...