Skocz do zawartości

Nauka programowania

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam. Mam braki na studiach w programowaniu w C i C++, gdyż zaliczenia z tych przedmiotów były "na obecność" i każdy to olewał, a teraz dalej niestety jest niezbędne do mikrokontrolerów.

Planuję w tę przerwę letnią jakoś to ogarnąć, przynajmniej podstawy.

I właśnie tu się nasuwa pytanie bo takich sztywnych regułek jak to zwykle były na zajęciach z informatyki w szkole średniej itp to nie chce, szybciej się uczę już w praktyce. Czy Arduino + jakaś dobra książka była by dobrym rozwiązaniem do tego? Możecie coś polecić?

Pozdrawiam,
Yggas.

Tak, tylko do tego dorzuć jeszcze kursy on-line forbota.

Rozważ również kupno jakiegoś zestawu ewaluacyjnego zamiast arduino, który będzie miał większe możliwości. Weź pod uwagę to, że po usunięciu bootloadera możesz programować Arduino w C, a po wgraniu do Atmegi z płytki ewaluacyjnej bootloadera, możesz programować taką płytkę w Arduino C++ 😉

Jest jeszcze jedna opcja, która dla mnie ma sens...

Zacznij od programowania bez mikrokontrolerów.

Powód? Jak będziesz miał dobre środowisko + debugger to kompilacja / debuggowania softu na komputerze będzie 10x szybsze niż kombinowanie z wgrywaniem go do mikrokontrolera itd.

Nie zrozum mnie źle - mikrokontrolery są super, ale uważam, że do nauki podstaw programowania dorzucają niepotrzebne problemy.

Popieram dwóch kolegów powyżej. Może i bez solidnych podstaw uda Ci się stworzyć jakiś tam program, ale przy potrzebie napisania bardziej złożonego oprogramowania trafisz na mur którego nie będziesz w stanie pokonać bez solidnych podstaw i zrozumienia zagadnienia.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...