Skocz do zawartości

Pojazd z kamerą do inspekcji rur kanalizacyjnych PCV 110 mm

mesmariusz

Pomocna odpowiedź

Cześć.

Podejrzewam, że moja instalacja PCV (odprowadzanie wody z rynien na prawie prostym odcinku 20 metrów) została uszkodzona. Być może pod ciężarem samochodu pękła / złamała się któraś z rur. Nie chcę wykopywać rowu na głębokość ponad 50 cm tylko po to by sprawdzić czy i w którym miejscu instalacja jest uszkodzona. Podejrzewam uszkodzenie instalacji z uwagi na ciągle pojawiający się piasek / ziemię na wlocie docelowego zbiornika.

Pomyślałem o autku, które bez problemu będzie poruszało się w pustej (pozbawionej wody) rurze PCV 110 mm, wyposażonym w kamerę i WiFi (przekazywanie obrazu i sterowanie pojazdem).

Ktoś ma pomysł, jak w domowych warunkach (z wykorzystaniem gotowych platform dostępnych na serwisach aukcyjnych, po możliwie najniższych kosztach) zbudować taki pojazd?

A może ktoś posiada takie auto / szuka inspiracji na projekt? Ja z miłą chęcią udostępnię poligon, który pozwoli sprawdzić auto w warunkach bojowych 🙂

Filmik w celach poglądowych.

mesmariusz, dla inspiracji przykładowa konstrukcja jednego z czytelników Forbota: [inny] Pojazd do inspekcji kanalizacji. Rozumiem ogólnie, że robisz to bardziej dla zabawy 🙂? Bo pewnie taniej i szybciej wyjdzie wezwanie firmy, która zajmuje się inspekcją rur kanalizacyjnych za pomocą kamer.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.