Skocz do zawartości

Pojazd z kamerą do inspekcji rur kanalizacyjnych PCV 110 mm

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć.

Podejrzewam, że moja instalacja PCV (odprowadzanie wody z rynien na prawie prostym odcinku 20 metrów) została uszkodzona. Być może pod ciężarem samochodu pękła / złamała się któraś z rur. Nie chcę wykopywać rowu na głębokość ponad 50 cm tylko po to by sprawdzić czy i w którym miejscu instalacja jest uszkodzona. Podejrzewam uszkodzenie instalacji z uwagi na ciągle pojawiający się piasek / ziemię na wlocie docelowego zbiornika.

Pomyślałem o autku, które bez problemu będzie poruszało się w pustej (pozbawionej wody) rurze PCV 110 mm, wyposażonym w kamerę i WiFi (przekazywanie obrazu i sterowanie pojazdem).

Ktoś ma pomysł, jak w domowych warunkach (z wykorzystaniem gotowych platform dostępnych na serwisach aukcyjnych, po możliwie najniższych kosztach) zbudować taki pojazd?

A może ktoś posiada takie auto / szuka inspiracji na projekt? Ja z miłą chęcią udostępnię poligon, który pozwoli sprawdzić auto w warunkach bojowych 🙂

Filmik w celach poglądowych.

Może zwykłe zdalnie sterowane autko i kamera USB?

Kamery USB nie działają na kablu dłuższym niż 2...3 metry. Sprawdzałem na kilku modelach. Większość nie ma autofocusa (focus ustawiony mechanicznie).

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...