Skocz do zawartości

Programowanie ZL26ARM-środowisko

Mellon

Pomocna odpowiedź

Korzystam z programatora ZL30PRGv2-1. Jakie darmowe środowisko proponujecie (free, bez istotnych ograniczeń). W instrukcji progrmatora podaje się, że obsługuje uVision (firmy Keil/ARM, dla STM32), IAR Embedded Workbench (firmy IAR, dla STM32), True Studio

(Atollic, dla STM32), VX-toolset for ARM Cortex-M (TASKING, dla STM32). Czy można skonfigurować do pracy środowisko System Workbench for STM32? Czy nie powinno być obowiązującego standardu sprzętowej obsługi programatora/debuggera. Wówczas środowisko programistyczne byłoby niezależne od producenta programatora.

Ja do tej pory używałem System Workbench for STM32. Jednak tego środowiska nie ma na liście. Nie chciałbym instalować kilka środowisk do programowania kontrolerów z serii STM32. I się zastanawiam nad tym, że powinna być taka możliwość. Programator ZL30PRGv2-1 jest zgodny z ST-Link - wcześniej miałem pod Windowsa 10 zainstalowane sterowniki ST-Link i po podłączeniu nie potrzebował nowych. Ale czy można dodać obsługę ZL26ARM?

Sam używam System Workbench for STM32 z klonem ST-linka z aliexpress. Jedynie to nie wiem czemu, ale musze uruchomić osobno Open-OCD plikiem .cmd

cd /d E:\openocd-0.9.0\bin-x64
openocd.exe -f interface/stlink-v2.cfg -f target/stm32f1x_stlink.cfg
pause

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za informację. Sprawdzę i dam znać🙂

[ Dodano: 12-09-2016, 17:23 ]

Niestety mam kłopot. Dlaczego w środowisku tym w oknie dotyczącym wyboru firmware nie mogę wybrać biblioteki Standard Peripheral Library (nie można jej ściągnąć) natomiast HAL bez problemu. Próbowałem dla różnych płytek - to samo się dzieje. Rozumiem, że ST proponuje projektowanie w bibliotece HAL, ale to w ostateczności programista powinien zdecydować.

[ Dodano: 13-09-2016, 07:39 ]

W oknie Project Firmware Configuration nie można pobrać biblioteki StdPeriphal. Wiem, że adresy internetowe na portalach ST znacznie się zmieniły. Znalazłem i ręcznie ściągnąłem te biblioteki dla wybranej serii. Jak poinformować środowisko, że one są i aby ich używało jeśli w przyszłości wybiorę ten firmware.

Myślałem, że to może problem na danym komputerze. Sprawdziłem na innym, na którym nie był instalowane środowisko typu eclipse.

Co można na to poradzić. Przecież ta biblioteka też ma zalety (co zresztą pisano w kursach).

[ Dodano: 13-09-2016, 12:09 ]

Sama biblioteka SPL jak się pogrzebie jest dostępna dla danej serii kontrolera. Spróbuję manualnie w środowisku SW4STM32 dodać bibliotekę dodając ścieżki do niej. Powinno być wtedy OK.

Zgadza się. Dzięki Elvis. U mnie jedynie z innej ścieżki pobrałem SPL ale się wszystko pobrało i działa. Super:) Dobrze, że do kursu F1 Admin dodał stosowną informację.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.