Skocz do zawartości

Problem z kompilacją programu

silver2001

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z kompilacją mojego szkicu w arduino IDE. Chodzi o to, że kiedy do programu dodam 2 biblioteki, wyskakuje błąd i pisze w nim " błąd przy kompilacji szkicu". Dodam, że z jedną biblioteką wszystko ładnie działa. Próbowałem również zainstalować jeszcze raz IDE, ale to nic nie dało. Zmiana płytki z nano ( którą programuje ) na uno lub mega również nic nie daje.

mam coś takiego :

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\HardwareSerial2.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\HardwareSerial3.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\IPAddress.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\PluggableUSB.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Print.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Stream.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Tone.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\USBCore.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\WMath.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\WString.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\abi.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\main.cpp.o"

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\new.cpp.o"

Linking everything together...

"C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc" -w -Os -flto -fuse-linker-plugin -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega328p -o "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888/transmitter_regulacja_predkosci.ino.elf" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\sketch\transmitter_regulacja_predkosci.ino.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\sam\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\samd\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888/core\core.a" "-LC:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888" -lm

C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)':

(.text+0x0): multiple definition of `__vector_11'

C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o (symbol from plugin)🙁.text+0x0): first defined here

collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

Użycie biblioteki Servo w wersji 1.1.2 z folderu: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Servo

Użycie biblioteki VirtualWire z folderu C:\Users\Ziółki\Documents\Arduino\libraries\VirtualWire (legacy)

exit status 1

Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano.

ale chyba nie ma w tym nic co powinno mi pomóc. A jeśli jest, to nie bardzo wiem gdzie..

Właśnie jest:

C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)':

Wygląda na to, że obie biblioteki próbują zdefiniować ten sam symbol i masz konflikt.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Mnie zastanawia czemu sporo ludzi ma tak dużą wiarę w obsługę polskich znaków w ścieżkach, że używa nazwy użytkownika z polskimi znakami.

Podczas kompilacji masz:

"C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\sam\Servo.cpp.o"

A dalej

Użycie biblioteki VirtualWire z folderu C:\Users\Ziółki\Documents\Arduino\libraries\VirtualWire (legacy)

Oczywiście może się zdarzyć, że twórcy Arduino i kompilatora zaplanowali, że dwie różne nazwy użytkownika 'ZIKI~1' i 'Ziółki' oznaczają to samo, ale ja byłbym chyba bardziej pesymistyczny w tej sytuacji.

Powyższe to tylko taka uwaga na boku, spróbuj poszukać problemu zgodnie z radą deshipu.

założyłem inne konto ( z prywatnych przyczyn ) bez polskich znaków, i wyświetla mi się teraz to :

libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)':

libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o (symbol from plugin):(.text+0x0): first defined here

collect2.exe: error: ld returned 1 exit status

exit status 1
Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano.

Co teraz ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.