silver2001 Napisano Październik 30, 2016 Udostępnij Napisano Październik 30, 2016 Witam, mam problem z kompilacją mojego szkicu w arduino IDE. Chodzi o to, że kiedy do programu dodam 2 biblioteki, wyskakuje błąd i pisze w nim " błąd przy kompilacji szkicu". Dodam, że z jedną biblioteką wszystko ładnie działa. Próbowałem również zainstalować jeszcze raz IDE, ale to nic nie dało. Zmiana płytki z nano ( którą programuje ) na uno lub mega również nic nie daje. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Październik 30, 2016 Udostępnij Październik 30, 2016 Musisz przeczytać resztę komunikatów, żeby dowiedzieć się na czym dokładnie błąd, który popełniłeś w swoim programie, polega. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
silver2001 Październik 30, 2016 Autor tematu Udostępnij Październik 30, 2016 mam coś takiego : "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\HardwareSerial2.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\HardwareSerial3.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\IPAddress.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\PluggableUSB.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Print.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Stream.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\Tone.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\USBCore.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\WMath.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\WString.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\abi.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\main.cpp.o" "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc-ar" rcs "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\core.a" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\core\new.cpp.o" Linking everything together... "C:\Program Files (x86)\Arduino\hardware\tools\avr/bin/avr-gcc" -w -Os -flto -fuse-linker-plugin -Wl,--gc-sections -mmcu=atmega328p -o "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888/transmitter_regulacja_predkosci.ino.elf" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\sketch\transmitter_regulacja_predkosci.ino.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\sam\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\samd\Servo.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o" "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888/core\core.a" "-LC:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888" -lm C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)': (.text+0x0): multiple definition of `__vector_11' C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o (symbol from plugin)🙁.text+0x0): first defined here collect2.exe: error: ld returned 1 exit status Użycie biblioteki Servo w wersji 1.1.2 z folderu: C:\Program Files (x86)\Arduino\libraries\Servo Użycie biblioteki VirtualWire z folderu C:\Users\Ziółki\Documents\Arduino\libraries\VirtualWire (legacy) exit status 1 Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano. ale chyba nie ma w tym nic co powinno mi pomóc. A jeśli jest, to nie bardzo wiem gdzie.. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Październik 30, 2016 Udostępnij Październik 30, 2016 Właśnie jest: C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)': (.text+0x0): multiple definition of `__vector_11' Wygląda na to, że obie biblioteki próbują zdefiniować ten sam symbol i masz konflikt. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Lukaszm Październik 31, 2016 Udostępnij Październik 31, 2016 Mnie zastanawia czemu sporo ludzi ma tak dużą wiarę w obsługę polskich znaków w ścieżkach, że używa nazwy użytkownika z polskimi znakami. Podczas kompilacji masz: "C:\Users\ZIKI~1\AppData\Local\Temp\arduino_build_480888\libraries\Servo\sam\Servo.cpp.o" A dalej Użycie biblioteki VirtualWire z folderu C:\Users\Ziółki\Documents\Arduino\libraries\VirtualWire (legacy) Oczywiście może się zdarzyć, że twórcy Arduino i kompilatora zaplanowali, że dwie różne nazwy użytkownika 'ZIKI~1' i 'Ziółki' oznaczają to samo, ale ja byłbym chyba bardziej pesymistyczny w tej sytuacji. Powyższe to tylko taka uwaga na boku, spróbuj poszukać problemu zgodnie z radą deshipu. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
deshipu Październik 31, 2016 Udostępnij Październik 31, 2016 Mnie zastanawia czemu sporo ludzi ma tak dużą wiarę w obsługę polskich znaków w ścieżkach, że używa nazwy użytkownika z polskimi znakami. Może dlatego, że na większości systemów działa, tylko Windows ma problemy? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
silver2001 Październik 31, 2016 Autor tematu Udostępnij Październik 31, 2016 założyłem inne konto ( z prywatnych przyczyn ) bez polskich znaków, i wyświetla mi się teraz to : libraries\VirtualWire\VirtualWire.cpp.o (symbol from plugin): In function `crc16_update(unsigned int, unsigned char)': (.text+0x0): multiple definition of `__vector_11' libraries\Servo\avr\Servo.cpp.o (symbol from plugin):(.text+0x0): first defined here collect2.exe: error: ld returned 1 exit status exit status 1 Błąd kompilacji dla płytki Arduino Nano. Co teraz ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »