Popularny post Decado Napisano Czerwiec 1, 2009 Popularny post Udostępnij Napisano Czerwiec 1, 2009 Witam,opiszę ogólnie wam Akkarina, mojego robota klasy LF zbudowanego na zawody w gdańsku w przeciagu paru dni. Konstrukcja nośna to laminat, lutowany ze sobą i gwintowane tuleje plastikowe. Poszczególne cześci zaprojektowałem w protelu99SE oraz Autodesk Inventor 2009. Konstrukcję nośną pomalowałem sprayem firmy GW dla uzyskania klimatu 😉. Napęd stanowią dwa silniczki z mobotu, mające 530RPM z kołami również z mobotu o średnicy 31mm o całkiem przyzwoitej przyczepności. Czujniki to TCRT5000 które jednak zostaną w kolejnych konstrukcjach zastąpione czymś innym, ze względu na duże rozmiary. Ułożone po łuku z dodatkowym tylnim czujnikiem pozwalają na całkiem dobre oprogramowanie robota. Akkarin zasilany jest z sześciu akumulatorków AA 2500mAh firmy GP, o łacznej wadze 230g. Konstrukcja jest w miare szybka, ma słabego softa ale na dniach dodam do niego PIDa i jestem pewny że wtedy będzie o wiele lepszy. https://www.youtube.com/watch?v=g9q4RCxQmow 4 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
rasta Czerwiec 1, 2009 Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Ładnie się prezentuje... I całkiem nieźle trzyma się linii, jak z jazdą po prostej? Zaczynam żałować, że wziąłem te nieco wolniejsze silniczki, 300 z kawałkiem rpm. Jak jest waga całego robota? Bo te 230g to same aku, tak? Nigdy ich nie ważyłem :] Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Czerwiec 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Waga całkowita to 439g. W czasie jazdy po długiej prostej akkarin jest szybszy niz na filmiku. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
profesorek_96 Czerwiec 1, 2009 Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Świetna konstrukcja! Gdzie można kupić Autodesk Inventor 2009 i protelu99SE i za ile? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Decado Czerwiec 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Jeśli masz ok 60tys to obydwa programy można kupić na internecie 😉. Protel99SE Autodesk Ja kozystałem z wersji demonstracyjnych xD Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Czerwiec 1, 2009 Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Ładny robocik. Jakie wrażenia odnośnie silników i kół i na co masz zamiar wymienić czujniki? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Czerwiec 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Koła bardzo fajne, łatwo sie je mocuje jedynie mogły by być odrobinkę większe tzn mogły by być jeszcze o średnicy 50mm i 40mm. Silniki są mocne, fajny moment ale kiepskawo u nich z prędkoscia. Przydały by się takie silniki z prędkościa 1300RPM. No i całkiem tanie są. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
pawel Czerwiec 1, 2009 Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Bardzo fajna konstrukcja. Jaki dałeś tam kontroler? Nie przewraca on się do przodu, bo nie widzę tam żadnej podpórki, czy ciężar tyłu wystarcza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Czerwiec 1, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 1, 2009 Procek to ATmega32L, mostek to L293D. Ogólnie całą elektronike miałem w domu. Co do podpory to ma z tyłu taką kulkę 🙂. Widać to na zdjęciu trzecim. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Special11 Czerwiec 1, 2009 Udostępnij Czerwiec 1, 2009 O widze że fajny robocik ci wyszedł 🙂 Gratulacje 😃 Nazwa to od tej powieści "Czarnego Maga" ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
kanapka Czerwiec 2, 2009 Udostępnij Czerwiec 2, 2009 fajny robot, ej możesz wrzucić obraz ścieżek tej płytki z czujnikami ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Czerwiec 2, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2009 Wrzuciłem w postaci screena, jeśli ktos będzie chciał to sobie zaprojektuje sam 😉, pozatym płytka ta nie jest najlepsza i będzie jeszcze zmieniona. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Czerwiec 2, 2009 Udostępnij Czerwiec 2, 2009 A jak z kosztami? No i które miejsce zająłeś i czemu nie wyższe 😋 ? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Decado Czerwiec 2, 2009 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2009 7 miejsce, spowodowane to było: a) Progami na trasie b) Słabym softem c) wolnymi silnikami Koszta to: silniki + koła: 83zł ok. elektronika, laminat to wszystko miałem 😉 ale myślę że razem spokojnie bym się zamknał w 120zł. Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Mihau Czerwiec 2, 2009 Udostępnij Czerwiec 2, 2009 7 miejsce, spowodowane to było:[...] c) wolnymi silnikami [...] Pozdrawiam Czyli nie polecasz ich zakupu(myślę o LF)? Mam dylemat miedzy nimi(zalety: cena i dostępność),a zestawem Pololu(zalety: szybkość i rozmiar, "ładność"; wady: cena trzeba ściągać z USA i nie wiedomo jak z cłem 😕 ) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »